Istra među 10 najboljih svjetskih vinskih destinacija

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Istra je uvrštena među top 10 vinskih destinacija za 2015. godinu po izboru poznatog vinskog portala Wine Enthusiast, priopćeno je iz Turističke zajednice Istarske županije.

Na top listi 10 najboljih svjetskih vinskih destinacija za 2015. portala www.wineenthusiast.com nalaze se i etablirane vinske regije Pijemont u Italiji, doline Loire i Rhone u Francuskoj, Galicija u Španjolskoj, američke destinacije Finger Lakes, Orlando i Mendocino, Hawkes Bay u Novom Zelandu te Okanagana u Kanadi. "Kada vas ugledni američki Wine Enthusiast, s 35-godišnjim iskustvom na području 'where wine lives', pozicionira među 10 najboljih vinskih turističkih destinacija u 2015. pa vam uz bok stavi regije poput talijanskog Pijemonta, španjolske Galicije ili francuske Loire i Rhone, onda svi vinari iz te regije - u ovom slučaju Istre - imaju velikog razloga za slavlje. Ali, ne samo oni", ističe predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež u izjavi koja se prenosi u priopćenju Turističke zajednice Istarske županije. Lukež, naime, podsjeća da vino gotovo nikad ne treba promatrati odvojeno od jela te da su najuzbudljivije vinske destinacije, stoga, mjesta gdje se piju odlična vina uz vrhunska jela. "Lijepo je kad vas vinski entuzijasti prepoznaju", naglašava Lukež.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević ističe kako svako novo priznanje i uvrštenje među ponajbolje svjetske destinacije uvijek iznova podiže kriterije kvalitete te predstavlja veliku obvezu za sve, jer je reputacija vlastitog imidža u turizmu ključna. Ova je nagrada posebno važna, jer dolazi od uglednog portala koji ima reputaciju opinion leadera, dodaje Ivošević. Wine Enthusiast je osnovan 1979. godine, a izdaje i magazin sa stotinama recenzija u svakom broju i s više od 300 milijuna tiskanih kataloga. Priznanje za Istru u izboru top 10 svjetskih vinskih destinacija za 2015. stiže od Mikea DeSimonea i Jeffa Jensenna, dvojca poznatog kao World Wine Guys, koji su tri puta do sada posjetili Istru, posljednji put u srpnju 2013. godine. Prilikom boravka na Istarskom poluotoku imali su priliku upoznati istarske autohtone vinske sorte i vina, poput malvazije, terana te merlota i drugih, napominje se u priopćenju Turističke zajednice Istarske županije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter