Istra: Manji interes za cijepljenje protiv gripe

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Akcija cijepljenja protiv gripe još traje, pacijenti se mogu cijepiti do kraja siječnja, pa i u veljači, tako da još nema podataka o tome koliko se osoba cijepilo, kaže dr. Vlasta Skopljak, voditeljica epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dodajući da je interes ove godine nešto manji.

- Prema dojavama iz naših ispostava epidemiološke službe, interes je možda za 20-ak posto manji nego lani. Cijepe se uglavnom pacijenti koji se i inače redovito cijepe. U tijeku je i cijepljenje u svim domovima umirovljenika i ustanovama za skrb o starijima i nemoćnima. U principu trebalo bi se cijepiti svake godine, jer je virus gripe jako promjenjiv, kaže dr. Skopljak.

U Istarsku županiju ove je godine stiglo 20.000 doza cjepiva -  deset tisuća doza ili trećina manje nego lani. Ovog časa, potvrđuje dr. Skopljak, u Europi ima potvrđenih samo pojedinačnih slučajeva oboljelih od gripe. Nema je još u epidemijskom obliku, ali je za očekivati, s obzirom na vremenske uvjete, da bi se mogla pojaviti u drugoj polovici siječnja.

Iako virusi ne vole hladnoću, zimsko doba im pogoduje zato što smo više vremena u zatvorenom, neprovjetrenom prostoru, s više ljudi u istom prostoru. Gripu ćemo prepoznati po tome što počne naglo, s visokom temperaturom, bolovima u mišićima i glavoboljom, a tek nakon par dana javljaju se znaci upale gornjih dišnih putova. U slučaju gripe treba se javiti liječniku, ali kod "običnih" viroza, kad temperatura ne prelazi 38 stupnjeva Celzijusa, dovoljno je uzimati dosta tekućine i eventualno nešto za suzbijanje kašlja. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter