Istra loše sredila prostornoplanske dokumente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zavod za prostorno uređenje Istarske županije nije zadovoljavajuće sredio prostornoplansku dokumentaciju, što će izazvati probleme pri izdavanju građevinskih e-dozvola, kazao je danas novinarima Danijel Meštrić, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja.

Meštrić je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice u Labinu održao prezentaciju ove aplikacije, od koje se očekuje da u sinergiji s novim Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o gradnji znatno smanji vrijeme za dobivanje građevinske dozvole. Kao što je pokazao, u idealnim uvjetima, kad su svi podaci sređeni, to je moguće obaviti u 30 minuta.

Istarska županija se u ovom slučaju ne nalazi u elitnom društvu najboljih, već naprotiv, zajedno s Osječko-baranjskom i Ličko-senjskom županijom spada u one koje su svoj zadatak najlošije obavile.

- Do sada smo slali četiri požurnice i jasna objašnjenja što želimo. Mislim da se ne radi o neznanju, nego o tome da nisu dovoljno ozbiljno shvatili svoj posao. Zato još jednom apeliram na radna tijela Istarske županije da se potrude i pojačaju intenzitet sređivanja prostornoplanskih podataka, poručio je Meštrić.

Program e-dozvole sam pretražuje podatke i referentu predlaže gotovo rješenje. Podnositelj zahtjeva samo prati proceduru i u svakom trenutku dobiva informaciju o tome koliko je odmakla prema konačnom rješenju. Time njegova informiranost više ne ovisi o radnom vremenu institucije ili nečijoj dobroj volji pa se sužava prostor za korupciju i nezakonitosti.

Umjesto dosadašnja 132, a po nekim istraživanja i do 317 dana, realno je očekivati dozvolu u roku od 30 dana. Ključna novost koja to omogućava je zakonska odredba po kojoj se šutnja administracije smatra suglasnošću i preuzimanjem odgovornosti.

- Nakon ponošenja zahtjeva nadležna javnopravna tijela se moraju očitovati u roku od 15 dana. Šesnaesti dan investitor uredno predaje zahtjev za građevinsku dozvolu. Ministarstvo će u roku od osam dana još jednom provjeriti proceduru da bi se otklonila mogućnost da je investitor zloporabio odredbu, a nakon toga smatra se da su se sva javnopravna tijela složila i preuzela odgovornost, objasnio je Meštrić.

Program detektira i upozorava na pogreške, smetnje i nedostatke zbog kojih nije moguće izdati dozvolu te o tome informira sve sudionike u postupku, nadzorna tijela i podnositelja. Time je ujedno usmjeren na čišćenje sustava za izdavanje dozvola. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter