"Istra, lav i orao" u potpuno inovativnom postavu

S otvorenja izložbe "Istra, lav i orao" (M. ANGELINI)
S otvorenja izložbe "Istra, lav i orao" (M. ANGELINI)

Najveći ovogodišnji izložbeni projekt u Puli, ali i u Istri "Istra, lav i orao" otvoren u četvrtak pred brojnom publikom u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca. Izložbu su otvorili dogradonačelnica Elena Puh Belci, a u ime Istarske županije pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

- Svaki put autori izložbe iznenađuju svojim znanjem i hrabrošću da se baština predstavi na ljepši i atraktivniji način - rekao je Torbica.

Za ugođaj su se pobrinuli članovi Giostre iz Poreča koji su se predstavili plesovima, te flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun.

Raznovrsni tragovi

Izložba na znanstveno-popularan način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije i multimedijalni vodič, prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. To je razdoblje kad je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. U to vrijeme, kad se diljem europskog kontinenta zbivaju velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, Istra prolazi kroz teške trenutke. Pored političke podvojenosti, prate ju kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija. Upravo time su se vodile autorice izložbe, kustosice Tatjana Bradara i Ondina Krnjak koje su jučer, uz ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komša, predstavile ovaj važan projekt, estetski vrlo dojmljiv i sveobuhvatan, te iznimno zanimljiv za sve one koji žele saznati nešto više o povijesti Poluotoka.

Izložba je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a prati ju i znanstvena publikacija na tri jezika te sažetiji katalozi na četiri jezika.

Rekonstruiran dom plemića

Potpuno inovativnim postavom, priča započinje prikazom svojevrsnih kulturoloških tekovina: oznakama na mletačko-austrijskoj granici-državnim "kunfinima", kao i heraldičkim obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika.

Važno mjesto u izložbenom postavu pripada skulpturi, ali i zidnim slikama s raznim prikazima biblijskog sadržaja. Prvi put je u jednoj izložbi rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom.

Dizajner izložbe je Noel Mirković, a moći će se pogledati sve do studenog, i to u ljetnim mjesecima svakodnevno od 9 do 23 sata. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter