"Istra kroz tri generacije" Ivone Orlić

Ivona Orlić (Milivoj MIJOŠEK)
Ivona Orlić (Milivoj MIJOŠEK)

U izdanju pazinskog Etnografskog muzeja Istre upravo je objavljena knjiga etnologinje Ivone Orlić "Istra kroz tri generacije - između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda". Riječ je zapravo o "uknjiženju" njezinog doktorata na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu s disertacijom na temu "Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre", koja je za potrebe i standarde objavljivanja u knjizi ponešto izmijenjena i znatno skraćena.

U svom istraživanju za potrebe doktorske disertacije Orlić je u našoj znanosti prvi put zajedno kontekstualizirala pojmove koji su ranije imali zasebnu političku, ekonomsku i kulturološku dimenziju. Želeći utvrditi "autentične tradicijske vrijednosti istarskih obitelji koje se nude kao turistički sadržaj", ona je tijekom svog istraživanja, uz proučavanja obilja literature i medijske građe, intervjuirala po tri generacije pripadnika istih obitelji iz raznih dijelova Istre.

Knjiga je koncipirana tako da se u uvodnom dijelu opisuju ciljevi i metodologija istraživanja, u nastavku se čitatelja upoznaje s teorijskim ishodištima pojmova etničkog, kulturnog i turističkog identiteta te odnosa identiteta i regionalizma. Zatim se iznosi povijesni pregled razvoja istarskog turizma i klasifikacija oblika turističke ponude u današnjici, uz razmatranje pitanja autentičnosti u turizmu te društveno negativnih posljedica turizma. Slijedi središnji dio knjige, interpretacija rezultata istraživanja, tematski grupiranih u poglavlja o pojedinim tradicijskim vrijednostima koje su stjecajem okolnosti postale objektima turističke ponude ili čimbenicima kvalitete takve ponude: stanovanje odnosno graditeljstvo; odgojne i obiteljske vrijednosti; jezik i lokalni govori; glazba i ples te naposljetku prehrana.

U ovom dijelu knjige navodi se mnogo citata iz izvornih kazivanja ispitanika, uz autoričine komentare, što uvelike doprinosi živahnosti teksta i razbijanju znanstvene suhoparnosti, a u zaključnim razmatranjima, opet uz malo jače angažiran "znanstveni aparat", teze o ulozi i značaju pojedinih tradicijskih vrijednosti dobivaju svoju "presudu" kroz pregled prevladavajućih saznanja iz izjava ispitanika.

Vrlo duhoviti dodatak knjizi su isječci iz prepiske između autorice i njene urednice Olge Orlić, s uredničkim komentarima, primjedbama i sugestijama na pojedine dijelove teksta. Iza sažetka na talijanskom jeziku slijedi vrlo bogata bibliografija, na čak petnaest stranica, s navedenom obilnom literaturom i izvorima, što također ukazuje na veliku ozbiljnost pristupa ovoj naizgled jednostavnoj temi.

Knjiga je tek izašla pa slijedi njezin put do publike kroz javne promocije, no sasvim je izvjesno da je ovaj rad Ivone Orlić ne samo jedan zanimljiv autorski pogled na aktualnu samosvijest istarskih ljudi o vrijednostima koje se nasljeđuju iz prošlosti, već i vrlo korisna literatura za sve koji se turizmom bave i s poduzetničke i sa znanstveno-kulturološke pozicije.

Također, ova knjiga pruža i zanimljive poticaje na nova istraživanja iz područja suvremene antropologije istarskog područja, odnosno na znanstveni angažman spram predmeta istraživanja koji su se tek posljednjih godina počeli znatnije osvješćivati. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter