Istra kao neiscrpan izvor povijesnih priča za svakog novinara

Optuženik Cerovljanskih mačkara, pust Nedan Antošević (D. ŠIŠOVIĆ)
Optuženik Cerovljanskih mačkara, pust Nedan Antošević (D. ŠIŠOVIĆ)

Danas je u pulskom Domu hrvatskih branitelja predstavljena knjiga "S mikrofonom po Istri" koja je podnaslovljena "Zapisi jednog vremena". U knjizi je u tekst pretočeno šest istoimenih radijskih reportaža emitiranih 1968. i 1969. na Radio Puli, a izbor je napravio novinar HRT-ova centra u Puli Elvis Mileta.

- Nadam se da ćete imati jedan poseban doživljaj onog što ste možda nekad čuli na radiju ili onog što ćemo emitirati kao hommage Dragu Antoniazzu koji je autor ovih reportaža, kazala je Kornelija Benazić, privremena rukovoditeljica HRT-ova centra u Puli, koja je u predgovoru knjizi napisala da je Istra neiscrpan izvor povijesnih priča za svakog novinara te je zaključila kako se tehnologija osuvremenjuje, zvuk postaje čišći, slika oštrija i trodimenzionalnija, no ono što je trajno i nepromjenjivo je novinarsko čulo, unutarnji poriv i neuništiva znatiželja.

Radio Pula - kulturna institucija

- Ovo izdanje pokazuje da Radio Pula nije samo medij nego kulturna institucija koja je od svojih početaka bilježila sve što se događalo na ovom prekrasnom poluotoku koji je bogat različitostima poput govora i glazbe. Ovo izdanje pokazuje da je Radio Pula medij koji ne samo da bilježi zbivanja, nego i utječe na njih, zaključio je Bruno Kracar, v. d. glavnoga urednika HRT – Radija Pula, koji je i autor predgovora i urednik izdanja. On se zahvalio Elvisu Mileti koji je bio izbornik što nije nimalo lak posao jer je trebalo odabrati nešto iz emisije koja traje toliko dugo godina. Krajcar je kazao da će pokušati i dalje u suradnji s Istarskom županijom objavljivati ono što smatraju da je važno i vrijedno.

Izdavanje knjige potpomogao je Odjel za kulturu Istarske županije, a pročelnik Odjela Vladimir Torbica komentirao je kako je Radio Pula nezaobilazna kulturna institucija u Istri već desetljećima, no iza svake institucije stoje ljudi.

- Najjednostavnije je dati financije, a puno je teže imati pravu ideju u pravo vrijeme i nakon toga poduprijeti ono što je vrijedno, rekao je Torbica koji je istaknuo Miletinu samozatajnost i spremnost da uvijek nešto dobro napravi za svoju društvenu sredinu.

- Radio Pula je Istra, to je jedina bitna činjenica. Radio Pula je istarski radio bez obzira na to što se zovemo hrvatski, rekao je Mileta podsjetivši da će ovaj radio upravo sutra proslaviti rođendan budući da je pokrenut 31. prosinca 1960.

Knjiga o ruralnoj Istri

Mileta je kazao da je na predstavljanje knjige htio dovesti Šimuna Pavića kao jednog od najprepoznatljivijih glasova ovog radija, no kako to nije uspio iskoristio je ovu priliku da mu pošalje "dobre vibracije".

Radio Pula je u drugoj polovici 1960-ih započela s reportažama, među kojima su i one o kojima je u knjizi riječ. U njima su novinari ovog radija prvi izašli na teren među ljude koji nikad prije nisu vidjeli novinare.

- Ovo je knjiga o ruralnoj Istri, kaže Mileta. Obuhvaćeno je šest velikih cjelina - Kanfanar i Limska Draga; Buzet, Kras i Ćićarija; Bujština; Pazin i Pazinština; Vetva, Labinština te Vodnjan i Bumbari. Svi ti krajevi poznati su po nečem što se naziva litoralizacija, a radi se o migraciji ljudi prema obali kada su sela ostajala prazna i to je Radio Pula zabilježio što Mileta ističe kao jednu od vrijednosti knjige. Svaki transkript popraćen je komentarima autora knjige, a priložene su i fotografije te popratni dokumenti iz arhive HRT – Radija Pula. Transkripte je napravila Petra Pavličević.

Antoniazzo je bio jedini školovani novinar u to doba u Istri, Mileta njegove reportaže ističe kao školski primjer iz kojih se može naučiti kako se radi reportaža, a pri kraju knjige nalazi se QR kod putem kojeg se može pristupiti internetskoj stranici gdje se te reportaže mogu preslušati. Mileta ističe i da su neke stvari iz Drugog svjetskog rata zabilježene samo ovdje i nigdje drugdje poput priča o pogibiji Joakima Rakovca ili bombardiranju Brguca, direktno iz usta neposrednih svjedoka. Spomenuo je i autocenzuru koja je šezdesetih bila nešto čime su se novinari suočavali svaki dan, no Antoniazzo ju je uspio izbjeći kroz izbor sugovornika i uspio je prikazati neke nesimpatične istine iz antifašističke borbe i neposrednog poraća, a koje su ovdje opisane.

Antoniazzo danas ima 89. godina, dobrog je zdravlja no nije prisustvovao promociji ali je Mileta pustio njegovu snimljenu izjavu u kojoj se prisjetio kako je cijela priča počela.

- Išli smo po selima i snimali istarske narodne pjesme na što me nagovorio poznati kompozitor Slavko Zlatić. Slušatelji su bili jako zadovoljni jer je Radio Pula jedina u Hrvatskoj snimala istarske narodne pjesme na tanko i debelo. Imali smo veliku fonoteku i najveći broj istarskih pjesama, a po željama slušatelja najviše se puštao "Zaspal Pave", prisjetio se između ostalog Antoniazzo koji se zahvalio što su ga se sjetili. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter