Istra kandidira 40 projekata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija namjerava kandidirati najmanje osam projekata na natjecaju IPA Adriatic (Jadranska prekogranicna suradnja) koji bi trebao biti objavljen vec pocetkom kolovoza, a bit ce otvoren do konca listopada. Rijec je o programu EU-a u kojem kao moguci partneri sudjeluju regionalne i lokalne samouprave svih zemalja na Jadranu, ukljucujuci Srbiju i Grcku. Na raspolaganju je ukupno 80 milijuna eura, a iznos koji ce se dodijelili pojedinom projektu ovisi o njegovoj kvaliteti.

Iz Istre ce na ovom natjecaju biti kandidirano izmedu 30 i 40 projekata, od cega na Županiju otpada najmanje njih osam, najavljuje Oriano Otocan, v. d. procelnika županijskog Odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije. On istice da najavljeni projekti ovise o partnerima, bez kojih se ne mogu provesti, odnosno bez kojih se ne može pristupiti natjecaju.

Županija ce u podrucju turizma kandidirati projekt centra izvrsnosti u turizmu koji bi služio za usavršavanje potrebnih kadrova s obzirom na rastucu potrebu pružanja kvalitetnih usluga u hotelskim objektima koji dobivaju više zvjezdica. Sjedište tog centra bilo bi u Rovinju.

U podrucju zdravstva, Županija kani kandidirati projekt prevencije kardiovaskularnih bolesti, a kada je rijec o energetici, jedna od ideja jest projektirati niskoenergetski talijanski vrtic u Puli, jedini u Hrvatskoj. To bi, kaže Otocan, bio primjer izgradnje i za druge zgrade slicne namjene u Hrvatskoj.

U sklopu programa ocuvanja kulturno-povijesne baštine postoji projekt revitalizacije austrougarskih vojnih utvrda u Puli i okolici, gdje ih je više od 20. Ideja je za kulturnu, odnosno ugostiteljsku djelatnost osposobiti utvrdu sv. Mihovila u krugu opce bolnice, odnosno jednu ili dvije utvrde na podrucju Štinjana. Za ovaj projekt postoje potencijalni partneri iz Veneta i Kotora.

Na podrucju ruralnog razvoja nastavlja se revitalizacija Završja i to putem projekta "Albergo difuso", odnosno hotela koji bi imao dislocirane jedinice u cijelom selu. Taj bi projekt radili s partnerima iz regija Friuli-Venezia Giulia i Abruzzo, u kojima uspješno funkcionira više takvih turistickih destinacija (gradici Sutrio i Sauris).

Nastavlja se i zaštita istarskog goveda i to u sklopu izgradnje centra za ruralni razvoj i biološku raznolikost na Gortanovom brijegu u Pazinu. Potencijalni partner je regija Emiglia Romagna.

Županija kani kandidirati i projekt CRISE koji se tice zaštite mora, a proveo bi se u suradnji s Primorsko-goranskom i Dubrovacko-neretvanskom županijom. Nabavila bi se oprema za sprjecavanje širenja onecišcenja u slucaju pomorske havarije.

- U našoj bazi je oko 140 projekata financiranih novcem eurofondova, kaže Otocan. Kada sve bude realizirano, a rijec je o razdoblju od iduce dvije godine, u Istru ce stici oko 37 milijuna eura. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)

Pripreme za strukturne fondove
Istarska županija pocela se pripremati za strukturne fondove cija ce se sredstva moci koristiti nakon ulaska Hrvatske u EU. Napravljena je radna lista projekata u javnoj i turistickoj infrastrukturi. Radi se o projektima koji bi se nadovezali na postojece: medu njima je pretvaranje nekih javnih zgrada koje su izvan funkcije u hostele, podzemni grad u Labinu, mreža pulskih tunela, javno golf igralište u Porecu, rekonstrukcija nekih od turistickih resursa na Brijunima kao i revitalizacija raznih derutnih kaštela u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter