Istra je uvijek bila i bit će jedinstvena i povezana


- U tri desetljeća suradnje Buzeta i Kopra upravo su se na području Istre dogodile brojne promjene koje je obilježilo i osamostaljenje oba naroda, Slovenaca i Hrvata, a koji su svoju priliku i svijetlu budućnost tražili u samostalnim državama. Neovisno o tome, za stanovnike pograničnog područja nije se puno toga promijenilo, a suradnju nije ugrozila niti žilet žica na državnoj granici, kao niti sve druge još agresivnije mjere. Istra je uvijek bila i bit će jedinstvena i povezana, to je ono zbog čega nam mnogi zavide, poručio je koparski gradonačelnik Boris Popovič na svečanosti kojom je u velikoj dvorani Sv. Frančiška Asiškega, u nazočnosti brojnih uzvanika u Kopru obilježena 30. obljetnica bratimljenja Buzeta i Kopra.

- Žica je sramota za Sloveniju i treba je odmah maknuti jer nema nikakvu funkciju, najmanje onu zbog koje je bila primarno postavljenja, a to je osiguranje državnoj granice. Uvjeren sam da žica ne može uništiti dugogodišnje prijateljske odnose i suradnju koji temelje na zajedničkoj povijesti i bogatom kulturnom naslijeđu, rekao je Popovič.

Suradnja Buzeta i Kopra proteže se na razna područja djelovanja, naglasio je Popovič, a posebno je u svom govoru istaknuo odličnu suradnju na području vodoopskrbe, između Rižanskog vodovoda Kopar i Istarskog vodovoda Buzet bez koje slovenska obala posljednjih petnaestak godina ne bi uspjela mirno i s dovoljno količina pitke vode preživjeti turističku sezonu. Govoreći o grupaciji Cimos d.d. - Automobilskoj industriji kao vrlo značajnom gospodarskom subjektu oba grada, Popovič je naglasio da su se na razini dva grada, Istarske županije kao i obje države, cijelo vrijeme zauzimali da Cimos pronađe pravog kupca, prevlada krizu i uopće opstane jer postojala je velika mogućnost da propadne što bi za Kopar bila katastrofa, a za Buzet moguće i veća.

Popovič se osvrnuo i na suradnju na području obrazovanja. Buzetski srednjoškolci od 2013. godine zahvaljujući financijskoj podršci Grada Buzeta kao i programu Erasmus+, odlaze na praksu u Srednju tehničku školu u Kopru. Istaknuo je da će se ona i dalje produbljivati te u tom kontekstu naglasio da je na ovotjednom osnivanju podružnice najveće ruske državne univerze M. V. Lomonosova i Univerze na Primorskem, sudjelovala i delegacija Istarske županije i Gada Buzeta.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koparsku je svečanost nazvao praznikom prijateljstva i suradnje, koje je plod višestoljetnih čvrstih veza dvaju susjednih mjesta neraskidivo povezanih obiteljskim, prijateljskim, gospodarskim i životnim poveznicama, prijateljstva utemeljenog na poštivanju temeljnih vrijednosti čovjeka, u jednom zajedničkom životnom hodu nadahnutom načelima mira, solidarnosti, bratstva i slobode.

- Iako su Kopar i Buzet formalno svoje dobrosusjedske i prijateljske odnose potvrdili pred tri desetljeća, životne prilike najbližih susjeda u povijesti su često ovisile o pomoći jedni drugima, bez obzira na trenutno političko, ekonomsko ili društveno uređenje. Mnogi su Buzećani tijekom prošloga stoljeća u Kopru pronašli svoj novi dom, pa nerijetko u šali znamo reći, iako ta činjenica ne odudara mnogo od istine, da u Kopru danas živi više Buzećana nego što nas je u Buzetu, istaknuo je Žulić.

Maloj sredini kao što je Buzet, naglasio je Žulić, Kopar koji posljednjih desetljeća doživljava vrlo užurbani i vidljivi rast i razvoj, uzor je u mnogim segmentima života i djelovanja, pa se Buzet potaknut mnogim iskorištenim razvojnim mogućnostima posljednjih desetak godina prometnuo u jednu od najboljih sredina za život i poslovanje i grad s najmanje nezaposlenih u Hrvatskoj. - Upravo tu gospodarsku razvijenost velikim dijelu može zahvaliti suradnji s Koprom i njegovim poslovnim subjektima, koji su svoje proizvodne pogone u posljednjih četrdesetak godina širili i na buzetsko područje, istaknuo je Žulić.

Žulić je naglasio da su Buzet i Kopar bili partneri na desetak europskih projekata uspješno realiziranih u sklopu prekograničnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. te Europa za građane, a nekoliko je zajedničkih projekata upravo aplicirano na natječaj Interreg Slovenija - Hrvatska 2014. - 2020..

- Danas smo nažalost svjedoci ograđivanjima državne granične crte između naša dva područja, koja izaziva nelagodu i sliku koja nikako ne pripada pitoresknoj visoravni Ćićarijskog predjela u 21. stoljeću. No ohrabruje činjenica kada znamo da i sa druge strane imamo prijatelje istog načina razmišljanja, jer je život uz granicu bez obzira na doba i teritorijalnu razdijeljenost, uvijek bio vezan jedan na drugog, rekao je Žulić koji je svoj govor završio riječima "Živijo Buzet in živijo Koper".

Svečanosti na kojoj su ovogodišnjim dobitnicima Angeli Lampe i Dušanu Milenkoviču uručena općinska priznanja za doprinos razvoju koparske općine, prisustvovali su brojni uzvanici, laniška načelnica Roberta Medica, rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič, počasni konzul Republike Hrvatske u Sloveniji Božidar Dimnik, predsjednik europskog obrazovnog centra Alma Mater Europea Ludvik Toplak, koparski škof Jurij Bizjak, vijećnici, obrtnici, poduzetnici, društveni i politički djelatnici. U kraćem kulturnom programu nastupila je buzetska muška klapa Pinguentum i slovenski glazbenik Rudi Bučar.

Povelju o bratimljenju prije 30 godina potpisali su tadašnji župan Občine Koper Janko Kosmina i predsjednik Skupštine Općine Buzet Ivan Klarić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter