Istra je sigurna za građane, gospodarstvo i turiste

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Poplave oko slivova istarskih rijeka, požari koji se iz ljeta u ljeto pojavljuju, vrlo česte potrage za izgubljenim osobama, samo su neke od aktivnosti s kojima se svake godine susreću pripadnici Službe za zaštitu i spašavanje Vatrogasne zajednice Istarske županije.

O njihovoj uspješnosti dovoljno govori podatak da niti jedna nepogoda nije poprimila katastrofične razmjere, a nedavno je Služba zbog posebnih zasluga u razvoju sustava zaštite i spašavanja za 2013. godinu dobila nagradu koja im je dodijeljena u Šibeniku na svečanosti u povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Tim povodom županijskog vatrogasnog zapovjednika Dinu Kozlevca, predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Valtera Drandića, voditelja Službe zaštite i spašavanja Denisa Stipanova te stručnog djelatnika službe Borisa Rogića i pomoćnika županijskog vatrogasnog zapovjednika Božidara Mezulića primili su istarski župan Valter Flego i dožupan Miodrag Čerina, koji je ujedno i predsjednik županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Župan Flego čestitao je čelnicima i svim ljudima uključenim u sustav zaštite i spašavanja na nagradi.

- Godišnja nagrada nije slučajno ovdje. Rezultat je to kvalitetne nadogradnje pionirskog pothvata čiji počeci sežu u 2006. godinu, a danas je prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj i zemljama okruženja. U hitnim situacijama sve funkcionira što su potvrdile brojne intervencije koje su uspješno riješene, naglasio je župan Flego i spomenuo da su upravo u tijeku pripreme za turističku sezonu od koje svi mnogo očekuju, a kada je riječ o sigurnosti domaćih i stranih gostiju, ustvrdio je da je Istra u sigurnim rukama.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Valter Drandić naglasio je da je Istra sigurna regija za građane, gospodarstvo i goste.

Županijski vatrogasni zapovjednik Kozlevac osvrnuo se na početke osnivanja 2005. i 2006. godine tijekom reorganizacije sustava, koja se sprema ponovno i ove godine.

- Vatrogasci su nositelji organizacije u gotovo 90 posto, a ostalo su druge službe i udruge. Time se postiže efikasnost i racionalnost, a vrijeme je pokazalo da danas u Istri imamo sustav kakav je potreban građanima i gostima. U ovom gotovo desetogodišnjem periodu mogli smo se u praksi uvjeriti da niti jedan problem koji nam se pojavio nije prouzročio katastrofu, da smo spremni za sve izazove i da na sve probleme znamo odgovoriti, naglasio je Kozlevac. (S. ZRINIĆ TERELEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter