Istra je rekorder i po javnim dražbama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak je planirano održavanje dvije javne dražbe nekretnina tvrtke SIGMA d.o.o. iz Pule koja je od 2007. u stecaju na Trgovackom sudu u Pazinu. Rijec je o tvornickoj hali i zemljištu u industrijskoj zoni u Galižani, a procijenjena vrijednost nekretnina je 6,9 milijuna i 523 tisuce kuna te se ispod te cijene nekretnine nece prodavati.

Od 814 nekretnina u Hrvatskoj koje ce se, zbog stecaja i ovrha, prodavati putem dražbi na opcinskim i trgovackim sudovima uglavnom u iduca tri mjeseca cak ih je sto iz Istarske županije (cetiri ce na dražbu u travnju te po jedna u svibnju i studenom) dok je od 61 pokretnine na dražbi njih pet s Poluotoka. Tako je najrazvijenija hrvatska županija, kako joj rado tepaju ovdašnje vlasti, i po dražbama rekorder.

Usporedbe s drugima ne idu na ruku Istri jer u Zagrebu na dražbu ide 26 nekretnina, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 33, a u susjednoj Primorsko-goranskoj 46. Odmah nakon Istre se na ovom neslavnom popisu plasirala Osjecko-baranjska županija s planiranih 78 dražbi.

Najveci dio nekretnina iz ocevidnika HGK-a ide na dražbu zbog ovrha dok je stecaj cešci razlog pri dražbi pokretnina. U Istarskoj županiji od sto nekretnina 14 ih se prodaje zbog stecaja u tri tvrtke - pulskom Merkantu i SIGMA-i te osjeckoj Gradskoj banci. Nekretnine koje idu "na bubanj" su u devet istarskih opcina: Brtonigli, Barbanu, Medulinu, Svetvincentu, Marcani, Vrsaru, Sv. Lovrecu, Tinjanu i Višnjanu - te u svih deset gradova. U Porecu se nudi na prodaju 16 nekretnina (najvišu vrijednost od 7,5 milijuna ima 350 cetvornih metara poslovnog prostora u centru grada Gradske banke), u Puli 13 te u Labinu 11 dok samo po jedna nekretnina ide na dražbu u Brtonigli, Savicenti, Rovinju, Vrsaru i Tinjanu.

Najduže, još od 1998., traje stecajni postupak u Merkantu d.d. iz Pule. Ta tvrtka ima puno nekretnina, a dio njih je i nesreden što doprinosi rekordnom trajanju stecaja. Na Trgovackom sudu u Pazinu je za 14. sijecnja najavljena javna dražba za sedam Merkantovih nekretnina, zemljišta, dvorišta i ostataka štala u Galižani. Za više od 26 tisuca cetvornih metara (nekretnine su od 1.717 do 6.323 cetvorna metra) ukupna cijena je gotovo 20 milijuna kuna (19,78 milijuna) i po odluci suda nekretnine se ne mogu prodati po cijeni nižoj od pocetne.

Tog ce dana biti cak 12 javnih dražbi jer ce se uz imovinu Merkanta zbog ovrha na opcinskim sudovima u Puli, Porecu i Bujama prodavati zemljišta, kuce i stanovi vrijedni više od sedam milijuna od cega je samo kuca površine 526 cetvornih metara u Umagu procijenjena na cetiri milijuna kuna.

Posla s nekretninama u Istri ce imati i trgovacki sudovi u Zagrebu i Osijeku gdje ce na dražbi biti cetiri nekretnine (cetvrtina kuce, kuca i dvorište, poslovni prostor, restoran i sobe) na Poreštini i u Premanturi zbog stecaja Gradske banke d.d. iz Osijeka.

Najskuplja nekretnina koja zbog ovrhe ide na dražbu u veljaci na labinskom sudu su tri hale i industrijsko dvorište površine vece od 15 tisuca cetvornih metara u industrijskoj zoni u Vinežu, koji su procijenjeni na 26,48 milijuna kuna s time da ne mogu biti prodani za manje od dvije trecine tog iznosa.

Od pokretnina na dražbu ce i aparat za puhanje boca vrijedan 120 tisuca kuna koji se može prodati i za trecinu tog iznosa, kao i etiketirka s linijom za punjenje dok se teretno vozilo TAM s ugradenom prikolicom može kupiti i za dvije trecine od procijenjene 134 tisuce kuna.

Najskuplja nekretnina koja ide na dražbu u veljaci su tri hale i industrijsko dvorište u industrijskoj zoni u Vinežu, koji su procijenjeni na 26,48 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter