Istra je raj za goste na biciklima

Cikloturisti ne traže specijalan komfor, ali im je bitno gdje se spremaju bicikli (J. PREKALJ)
Cikloturisti ne traže specijalan komfor, ali im je bitno gdje se spremaju bicikli (J. PREKALJ)

Biciklizam je danas najmasovniji outdoor sport u Europi, a podaci Europske biciklističke federacije kažu da je trenutno u Europi 60 milijuna aktivnih biciklista rekreativaca, od kojih trećina u Njemačkoj. U Europi je prošle godine u ovom segmentu turizma prema istim podacima ostvareno 25 milijuna noćenja, a top destinacije za turiste na pedalama su Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska, Austrija i Irska. U prosjeku na svoja putovanja potroše od 500 do tisuću eura, a najviše vole boraviti u hotelima i pansionima, pokazuje istraživanje izdavačke kuće Delius Klasing koja izdaje nekoliko biciklističkih publikacija. Zanimljivo je da je prema tim istraživanjima i broj putovanja, ali i potrošnja cikloturista u uzlaznoj putanji.

U Istru zasad dolazi oko sto tisuća biciklista godišnje koji ostvaruju oko 250.000 noćenja, kažu podaci istarske Turističke zajednice. A taj će broj zasigurno biti sve veći. Tim više što su istarski hotelijeri, koji ipak ostvaruju glavninu noćenja u svojim objektima, ali i vlasnici malih obiteljskih hotela shvatili da im upravo biciklisti, bilo profesionalci ili rekreativci, odlično mogu produžiti sezonu, odnosno popuniti smještajne kapacitete u ožujku, travnju i svibnju te rujnu i listopadu.

Sve je snage u tom pravcu usmjerila porečko-rabačka hotelska tvrtka Riviera Adria, ali i Bujština, odnosno turistički klaster sjeverozapadne Istre koji je od prošle godine počeo surađivati s pet specijaliziranih touroperatora za taj segment outdoor turizma. Ovakva je suradnja itekako urodila plodom jer su već ove godine u Istru doveli oko 700 turista na tjedan dana, većinom onih koji dosad nikad nisu boravili na Poluotoku, i to iz Švicarske, Austrije i Nizozemske. Grupa Švicaraca trenutno boravi na Bujštini i svaki dan biciklira drugim dijelom Istre od Umaga pa sve do Pule, većinom asfaltiranim cestama.

- Od 15. rujna pa sve do sredine listopada u ovom dijelu Istre boravi 300 cikloturista koji će ostvariti oko 2.500 noćenja. Većinom su to rekreativci stariji od 45 godina koji su proputovali mnoge destinacije. A sljedeće se godine očekuje i do 20 posto veći broj cikloturista, kaže nam Bernard Musulin, voditelj destinacijskih projekata u tvrtki Istra DMC, koja pripada umaškom hotelijeru Istraturistu. Musulin je ujedno u ovom klasteru zadužen za promociju i prodaju cikloturističkih aranžmana.

- Na našem je području šest bike hotela, više od 550 kilometara na 19 obilježenih staza, a tu je i Parenzana kao zasebna atrakcija. Okrenuli smo se ovom segmentu gostiju jer su oni odlični potrošači koji u prosjeku potroše barem 70 eura po osobi. Primijetio sam da im je Istra posebno interesantna jer smo im blizu, imamo raznolike staze uz obalu i u unutrašnjosti koje nisu toliko prometne, kaže nam Musulin. 

Ovim se turistima pet godina bave i u malom butique hotelu La Parenzana u mjestu Volpija nedaleko od Buja.

- Sezona nam traje od početka ožujka do Adventa, a špica su nam upravo rujan i listopad zahvaljujući cikloturistima. Većinom su to Austrijanci, Nijemci, Slovenci, Talijani i Britanci. To su uistinu dobri potrošači, kaže nam vlasnica Maruška Schwengensbauer. Ističe da ne traže specijalan komfor što se tiče smještaja, ali da im je itekako bitno gdje se spremaju bicikli.

- Mnogi od njih znaju uzeti sa sobom i bicikl u sobu!, priča nam Schwengensbauer.

Ipak, cikloturistima su najbitnije rute na kojima nema puno prometa, zatim ugodna klima, lijepi vidici i priroda. To nam potvrđuju i bike vodiči Alen Auguštin i Goran Ritoša koji uz švicarskog kolegu vode grupe na bicikliranje.

- S obzirom na to koliko danas agencija dovodi cikloturista u Istru, nažalost lokalni su vodiči malo traženi. Ipak, i to se polako mijenja, zaključuju ovi vodiči koje čeka iznimno radna jesen. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter