Istra je raj za bogate i politicare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prosjecna placa radnika u Istri jednaka je hrvatskom prosjeku, dok je Istra i dalje najskuplja regija, kao što je Pula najskuplji grad. Potrošacka košarica Istrijana je cak 1.200 kuna skuplja nego u drugim županijama. Nezaposlenost je za šest posto veca nego lani, a sveukupno je 11 posto ljudi na zavodu za zapošljavanje", kazao je Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera na današnjoj konferenciji za novinare i zakljucio da se "obistinilo sve što je Sindikat Istre i Kvarnera govorio o turizmu, trgovini i uslužnim djelatnostima kao glavnim granama gospodarstva, u kojima su place radnika niske i veliki ih broj radi na neodredeno".

"Istra je raj za bogate i politicare, a na rubu pakla za ostalo stanovništvo", dodaje on.

Bulic je analizirao ono što je po njemu obilježilo 2010. godinu.

"Politika se slizala s bogatima i okrenula leda radnicima. Po prvi se put nakon fašistickog režima dogodilo da jedinica lokalne samouprave tuži sindikat. Što se suradnje s medijima tice ocijenio bi ju pozitivno kada govorimo o suradnji s novinarima, no kroz njihove je tekstove uocljiva intervencija vlasnika medija pogotovo na lokalnoj razini. Ti su vlasnici sve redom tajkuni i bogataši što ih u jednu ruku cini i politicarima", zakljucio je Bulic.



Ugrožene skupine su, kaže on, i dalje umirovljenici i mladi koji ni s visokom edukacijom ne mogu naci zaposlenje u turizmu kao ni u uslužnim djelatnostima i trgovini.

Bulic se dotaknuo i pulske bolnice i "sustavnog obmanjivanja javnosti politickih mocnika koji još od 2004. govore o izgradnji novog kompleksa". "U Hrvatskoj ne postoji gora bolnica od one pulske, što nije istina o samoj kvaliteti bolnickog osoblja koja je na visokoj razini", kazao je Bulic.

Kao pozitivan primjer Bulic je spomenuo izgradnju punog profila Ipsilona te brodogradnju koja je opstala iako je veci dio pratece industrije nestao.

"A o samom Sindikatu mogu reci da je on jak koliko je jaka radnicka svijest. Radnici su uglavnom uplašeni i strah ih je tužiti svoje poslodavce. Mnogi još uvijek nisu shvatili što je to liberalni kapitalizam - radi se o slobodnom protoku novca i ljudi, a tu nema mjesta za socijalnu svijest. Temelj naše države je na lopovluku, mitu i nepotizmu, a kao vjernik mogao bih i dodati da je crkva takoder stala na stranu bogatih i politike i zaboravila na muku vjernika u borbi za vlastitu egzistenciju", zakljucio je Bulic.


Podijeli: Facebook Twiter