Istra je pripremljena za požare i imamo odgovarajući odgovor na svaku situaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je jako dobro pripremljena za požare i slične nepogode, poručuje Valter Drandić, predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije koji je na toj poziciji već točno dvadeset godina. U razgovoru za Glas Istre, u trenutku dok su razarajući požari koji su posljednjih dana ugrožavali srednju Dalmaciju pod kontrolom, Drandić podsjeća da su preventiva i organizacija vatrogasnih službi u Istri na izuzetno visokoj razini.

- Jesu li Istrani i njihovi ljetni gosti sigurni od požara, može li se to uopće jamčiti?

- Jamčimo da imamo odgovarajući odgovor na svaku situaciju i možemo neskromno reći da mnogi naši gosti imaju kod nas višu razinu sigurnosti nego što to imaju kod svoje kuće. Na žalost, ne ovisi uvijek sve samo o nama, opasnosti su sve veće, klimatske promjene su sve brže i složenije, ali mi se trudimo stalno pratiti i pronalaziti rješenja za sve izazove. Za sada u tome uspijevamo, vjerujem da će tako biti i u buduće. Naši sugrađani i naši gosti su sigurni i veliko hvala vatrogascima na njihovom nesebičnom trudu i požrtvovnosti.

- Kako komentirate situaciju s požarima uz Jadran?

- Ove su godine požari na Jadranu ekstremniji nego ranije, prvenstveno zbog neuobičajeno jakog vjetra koji gotovo onemogućava gašenje. Naglašavam da se sustav vatrogastva pokazao efikasnim i doraslim i u ovakvim ekstremnim uvjetima, kao i istovremenim, mnogobrojnim požarima duž cijelog Jadrana. Mi nismo imali katastrofe kakve nažalost gledamo u drugim mediteranskim zemljama i vatrogasci se uspješno nose sa tom izuzetno teškom i složenom situacijom. Nažalost, u trenutku kad se upale kamere mnogo je onih koji nam se miješaju u posao i tada se daju mnoge nestručne i neodgovorne izjave. To ne doprinosi kvaliteti intervencije i samo dodatno opterećuje naš posao. Ja ću samo reći da vatru gase vatrogasci, da su vatrogasci za to osposobljeni i uvježbani, iako je pomoć svih ostalih u takvim situacijama itekako dobrodošla i mi smo svima na tome zahvalni. Međutim, ponavljam još jednom, vatru gase vatrogasci i dajmo tim ljudima potreban mir i koncentraciju da mogu donositi ispravne odluke, a ne da se bave objašnjavanjem svake proizvoljne medijske izjave raznih "stručnjaka". (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter