Istra je primjer cijeloj Europi

Pun samopouzdanja - Pablo Cuevas (M. MIJOŠEK)
Pun samopouzdanja - Pablo Cuevas (M. MIJOŠEK)

U Gradskoj vijećnici održan je prijem za predstavnike udruga nacionalnih manjina Istarske županije u povodu 4. Festivala multikulturalnosti koji se održava u Domu hrvatskih branitelja. Predstavnike 13 udruga i klubova nacionalnih manjina ugostili su gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Fabrizio Radin, župan Valter Flego te dožupanica Giuseppina Rajko.

Poslati poruku mira i sloge

Prijem je otvorio pulski gradonačelnik rekavši da nema ljepšeg načina obilježavanja Dana Europe, dana koji se slavi na Dan pobjede nad fašizmom, od proslave ovakvim festivalom, posebice u vrijeme kada se diljem Europe budi ksenofobija i nacionalizmi. Istaknuo je da Pula i Istra mogu biti ponosni što se nikad nisu dijelili prema vjeri ili nacionalnosti.

- Iz Pule možemo Europi poslati poruku mira, sloge, mirnog suživota i tolerancije. Čast mi je raditi i živjeti u regiji koja svojom multikulturalnošću služi cijeloj Europi kao reprezentativan primjer uspješnog i mirnog suživota, poručio je Miletić.

Radin je pohvalio predstavnike manjina zbog njihova dugogodišnjeg djelovanja na očuvanju svog nacionalnog identiteta i kulturnog naslijeđa koji su uspješno prenijeli i na mlađe generacije, te dodao da put ka integraciji nikako nije put ka asimiliaciji. Župan Flego je pak poručio da je Istra učinila sve kako bi bila najotvorenija hrvatska regija, te kako sada treba nastaviti graditi vrijednosti koje je Istra sačuvala.

Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, istaknuo je da je festival izuzetno važan projekt kojim se i sami predstavnici manjina međusobno još bolje upoznaju i razmjenjuju ideje. Dodao je kako je njemu kao i svim ostalim predstavnicima želja da ovaj festival još dugo potraje, te kako smatra da je ova priča jedinstvena u Hrvatskoj i Europi. Senad Pršić je ispred Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre poručio kako je krajnji cilj da festival preraste u Tjedan multikulturalnosti i postane sastavni dio naše turističke ponude, budući da je i na pojedinačnim festivalima manjina do sada iskazan jako veliki interes javnosti.

Jedinstvena priča u Europi

Festival multikulturalnosti započeo je jučer s programom "Upoznajte kulturnu baštinu nacionalnih manjina", a nastavlja se večeras od 19 sati kad će se amaterske udruge nacionalnih manjina Istarske županije predstaviti programom "Pjesmom i plesom kroz bogatu kulturnu baštinu nacionalnih manjina". Inače, Festival multikulturalnosti organizira se s ciljem promoviranja istarskog kulturnog bogatstva, međusobnog uvažavanja i jačanja suživota, što je jedan od temelja Europske unije. (P. SOFTIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter