Istra je pokretac eurointegracija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Aktivnosti Istarske županije na brojnim medunarodnim i europskim projektima mogu biti ogledni primjer i model kako jedinice lokalne i regionalne samouprave na konstruktivan nacin mogu pridonijeti hrvatskom ulasku u Europsku uniju. Istra je i zbog svog položaja i uspješne prekogranicne i regionalne suradnje pokretac prema Uniji", konstatirao je Andrej Plenkovic, državni tajnik za europske integracije, na službenom zatvaranju Europskog tjedna u Istri.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, šefa delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj te veleposlanike Kraljevine Španjolske i Republike Italije primili su u sjedištu Županije istarski župan Ivan Jakovcic, pulski gradonacelnik Boris Miletic i suradnici.

Jakovcic je naglasio da je Hrvatska dio europskog identiteta, da je Istra po tom pitanju ucinila veliki iskorak te je jedan od glavnih motora za ulazak u Europsku uniju.

Državni tajnik Plenkovic pohvalio je medunarodnu politiku i aktivnosti koje na toj razini provodi Županija te brojne projekte financirane iz europskih fondova.

- Europski tjedan je i svojevrsna pretkampanja za referendum o clanstvu u EU-u i nacin da još snažnije emancipiramo ideju Europe i približimo sve prednosti clanstva, naglasio je Plenkovic.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren pohvalio je istarske projekte koji se financiraju iz europskih fondova, rekavši da je impresioniran time što je Istra vec u ovom trenutku odlicno pripremljena za korištenje fiskalnih kapaciteta koji ce biti na raspolaganju nakon punopravnog clanstva.

- Moja poruka vlastima je jasna. Hrvatskoj je na raspolaganju mnogo novca iz europskih fondova, no da bi se to moglo iskoristiti, važno je imati osposobljen kadar i infrastrukturu koji ce omogucavati daljnju pripremu i provodenje projekata. To je veliki izazov i Hrvatska ne smije izgubiti taj brod, rekao je Vandoren i dodao da Istra taj brod nije propustila.

Pohvalio je bilateralnu i multilateralnu suradnju koju Županija ostvaruje s regijama, naglasivši da je po tom pitanju napravljen odlican posao. Rekao je da i vlasti imaju obvezu približiti gradanima vrijednosti i izazove koje donosi Unija.


Podijeli: Facebook Twiter