Istra je perjanica turizma, ali ne smije spavati na lovorikama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hotelu Lone otvoren je treći "Istria gourmet Festival - Autumn 2017" koji je u Rovinj doveo brojne ugostitelje i chefove kuhinja, među kojima i one ovjenčane Michelinovim zvjezdicama, a sam grad svete Eufemije trenutno pretvorio u središte gastronomije.

Okruglim stolovima na temu "Globalni trendovi i najbolje prakse u luksuznom hotelijerstvu", a potom i dijelu koji se odnosi na hotele visoke kategorije i restorane s Michelinovim zvjezdicama, prethodila je svečanost otvorenja na kojoj su brojne uzvanike, ali i zainteresiranu publiku pozdravili ministar turizma Gari Cappelli, župan Istarske županije Valter Flego te direktor Turističke zajednice Županije istarske Denis Ivošević. Svi oni suglasili su se da je Istra perjanica turizma koja ne smije spavati na lovorikama, već i nadalje, kao i dosad, biti predvodnik i primjer svim ostalim regijama.

Upravo činjenicu da se Rovinj i ove godine ovjenčao titulom najuspješnije destinacije za ljetni odmorišni turizam, hotel Monte Mulini osvojio Turistički cvijet za hotel godine, a Maistrin konobar Filip Savić preuzeo nagradu u kategoriji "Čovjek ključ uspjeha", ministar turizma Gari Cappelli iskoristio je priliku da još jednom čestita Rovinju koji, kako ističe, ne želi spavati.

Novi pothvati

- Rovinj ne želi spavati, i već danas, a tome u prilog ide i ovaj Festival, dokazujete da ste spremni i da se spremate za nove pothvate. No, to nikoga i ne bi trebalo čuditi, jer Istra je mjerilo turizma u Hrvatskoj, a vas se prati i gleda, naglasio je ministar Cappelli, dodajući da se poluotok prepoznaje po kvaliteti te da nije slučajno da je upravo prva hrvatska Michelinova zvjezdica stigla u Rovinj.

Govoreći o enogastronomiji, ministar je rekao da su istraživanja agencije Tomas pokazala da turizam nisu samo sunce i more, već i taj segment ponude koji su upravo u Istri prepoznali mnogi i naveli kao jedan od važnijih razloga svog dolaska. No, naveo je i da se na školovanju kadra mora raditi.

- Istra je promotor i uspjela je isprovocirati i ostale da krenu sa školovanjem kadra. U tom smislu i Ministarstvo turizma u suradnji s drugim ministarstvima pokrenulo je projekt osnivanja Centra kompetencije, za čiju smo prvu fazu iz fondova Europske unije osigurali 30 milijuna eura, pojasnio je Gari Cappelli, od kojeg doznajemo i da odredište budućeg Centra kompetencije nije određeno, ali da je u pitanju izbor između pet, odnosno šest gradova.

Biti brži

Ministar se također pohvalio da je Hrvatska, prema posljednjim (sinoćnjim) rezultatima, ostvarila sto milijuna noćenja, a da će tim tempom nastaviti naprijed pokazuje i primjer Rovinja u kojem se grade dvije velike investicije - nova ACI marina i hotel Park. Uz luksuzno hotelijerstvo i školovani kadar ruku pod ruku ide i enogastronomija koja je novo "oružje" Hrvatske na turističkoj karti svijeta.

Obraćajući se prisutnima, župan Valter Flego istaknuo je da Istra ostvaraje jednu trećinu ukupnog turističkog prometa u zemlji, a to je nešto što obvezuje.

- Jednu godinu biti najbolji uvijek je dobro i laska, ali održati se godinama na taj poziciji znači ulagati u ljude, u proizvod i biti gladan znanja. Istra, naime, nije dovoljna sama sebi, spremna je i želi uzeti i primijeniti znanja od najboljih, a potom trčati i biti brža od konkurencije, slikovito je pojasnio župan Flego, smatrajući da je upravo Istra gourmet festival primjer kako to Istra, koja ima ljude i predispozicije, uz nova znanja i vrsne stručnjake, konkretno i čini ne bi li se još više uzdigla na enogastronomskoj karti svijeta.

Direktor Turističke zajednice Županije istarske Denis Ivošević podsjetio je da je Istria gourmet festival po treći put organiziran od strane TZ IŽ-a i hotelijerske kuće Maistra što, kako kaže, znači da je Istra gladna novih uspjeha.

- Od Istre se očekuje uvijek više, a upravo ovaj treći kongres to i nudi. Prilika je to da se predstave najnoviji trendovi u svijetu gastronomije i da se uz vrhunska predavanja, edukacije i okrugle stolove usvoje nova znanja i vještine. U Rovinju je danas "dream team" predavača s impresivnim znanjem koji će pokazati kako to na terenu izgleda pjat s jednom, dvije, tri Michelinove zvjezdice, rekao je u ime organizatora Denis Ivošević. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter