Istra je napokon dobila svojih pet minuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi covjek IDS-a Ivan Nino Jakovcic proteklih se dana gotovo preselio u Zagreb. Iz prve saborske klupe pratio je uspostavu nove vlasti - najprije parlamenta, a potom i Vlade - ne skrivajuci zadovoljstvo što je njegova stranka u pobjednickoj koaliciji koja je najavila da ce promijeniti Hrvatsku. Iza Jakovcica i IDS-a možda je i najvažnija izborna pobjeda u dosadašnjoj karijeri, koja ce pokazati njihovu važnost u nacionalnoj politici. No, svojim oštrim komentarima zbivanja u Istri Jakovcic pokazuje da se polako priprema i za lokalne izbore u svibnju 2013. godine.

- Javnost iznimno mnogo ocekuje od Kukuriku Vlade. Kakva su Vaša ocekivanja kao predsjednika jedne vladajuce stranke i istarskog župana?


- Ocekujem poštenu, ozbiljnu i odgovornu vlast, kakvu uglavnom nismo imali u proteklih dvadesetak godina. Uvijek je nešto od toga nedostajalo. Medutim, koliko god to zvucalo kao fraza, rijec je o temelju moderne europske države. Gradani ocekuju da nova vlast napravi snažne ekonomske pomake i osigura socijalnu stabilnost u zemlji. To je naš najteži zadatak. Nažalost, necemo prebroditi naše nevolje bez odricanja i teških odluka, a, nažalost, k tome je i europsko i svjetsko okruženje u dubokoj krizi.

- Gdje cete rezati?


- Treba reci gradanima da cemo velike infrastrukturne projekte, one koji nemaju inozemnog investitora, morati odgoditi za neko vrijeme. Mirovine se ne smiju nikako dirati, kao ni stecena socijalna prava najugroženijih gradana, jer svi oni teško sastavljaju kraj s krajem. Dakle, ne udar na gradane, nego obustavljanje svih infrastrukturnih projekata koji se financiraju iz državnog proracuna.

- Je li Kukuriku koalicija dovoljno cvrsta da se održi na okupu kada pocne najteži dio posla, bure i oluje?


- Sa svojim dvodesetljetnim iskustvom u pracenju raznih Vlada - u jednoj sam i osobno sudjelovao - mogu reci da je Milanovicev kabinet posve drukciji od ostalih. Stabilnost Vlade morala bi biti neupitna, ako je rijec o provodenju programa na osnovi kojeg smo dobili izbore. SDP kao najjaca stranka u koaliciji ima dobrog partnera u HNS-u, dok su IDS i HSU kao manje stranke voljni dijeliti odgovornost s njima. Razlika u odnosu na Vladu Ivice Racana je svakako odnos medu predsjednicima stranaka. Danas nas cetvorica funkcioniramo kao osobe koje se poštuju i dobro poznaju. To je dobar temelj za odnose medu našim strankama, da bismo mandat uspješno i pošteno odradili do kraja. Štoviše, vjerujem da cemo za cetiri godine otvoreno pogledati gradanima u oci i biti nagradeni još jednim mandatom. Vjerujem da ce naša koalicija trajati barem osam godina.



- Kako ce, zapravo, funkcionirati Kukuriku vlast? Hoce li, primjerice, istarski župan s potpredsjednikom Cacicem "uglaviti" sve oko Plomina ili nastavka Ipsilona?


- Nema igranja na više strana i nismo neodgovorni politicari. Nije nam cilj malo se dogovarati sa SDP-om, a malo s HNS-om, nego cemo voditi integralnu politiku. Medutim, Istra ce napokon, nakon 20 godina sigurno profitirati. Na to naprosto ima pravo. Istra ima pravo na svojih "dugih pet minuta". I to ne samo zato jer smo najviše povjerenja poklonili novoj vlasti, nego i zato jer smo najsnažnije pridonijeli ekonomskom razvoju zemlje u posljednjih 20 godina. Krajnji je trenutak da Vlada prepozna Istru kao glavnog pokretaca razvoja Hrvatske. Ne može se vlak pokrenuti od zadnjih vagona, nego prvo treba osnažiti lokomotivu.

- Kukuriku koalicija predvidjela je snažnu decentralizaciju zemlje.


- Dogovorili smo pristup decentralizaciji Hrvatske, i to nije papirnato obecanje. U roku nekoliko tjedana izradit cemo osnovni koncept decentralizacije, koja ce se provoditi u nekoliko faza. Prva faza bit ce napravljena do lokalnih i županijskih izbora u svibnju 2013. godine. Prvenstveno je rijec o fiskalnoj decentralizaciji i preraspodjeli ovlasti na opcine, gradove i županije.

- Podrška Europskoj uniji postala je opce mjesto u govoru politicke elite, iako se cuju upozorenja s intelektualne i javne scene da se previše brza s referendumom.


- Referendum ce se održati 22. sijecnja. Kao istarski župan, mogu poruciti da Istra ima najvece šanse u hrvatskom prikljucenju Uniji. Nisam ni eurofob, ni euroentuzijast, vec eurorealist. Zato smatram da je EU velika šansa za Istru. Mi smo najspremniji, naše gospodarstvo je 90 posto na europskom tržištu i gradani su svakodnevno u kontaktu s ljudima iz susjednih EU-zemalja. Situacija za Istru je win-win: imamo novu Vladu, koja ce raditi za Istru i poštovati istarske projekte, a s druge strane idemo u EU, koji ce financirati brojne programe koje imamo u Istri.

- Svaki veliki projekt u Istri izaziva kontroverze. Od "Brijuni rivijere", golfa, bolnice, Plomina, Kaštijuna - zašto je sve sporno i pod znakom pitanja?


- Buru oko tih projekata dižu neodgovorni pojedinci i udruge koji žive od dotacija i ne idu na izbore. Ili, ako su izašli na izbore, propali su i više se na njima ne pojavljuju. Dakle, oni pokušavaju, teškim rijecima i optužbama, diskreditirati sve projekte koji su važni za Istru. Rijec je o marginalcima koji dobivaju veliki medijski prostor. Primjerice, projekt "Brijuni rivijera" kasni godinama zbog tih osporavanja i sada smo u poziciji da na svjetskom tržištu ima manje novca za takve investicije. Regionalni centar za gospodarenje otpadom Kaštjun, koji takoder kasni, žrtva je obmanjivanja javnosti iz redova zelenih i nevladinih udruga. Koštat ce više nego što je trebalo. Mi koji smo izabrani da upravljamo Istrom, moramo saslušati naše kriticare jer je to demokracija i mogu reci da sam pogriješio zbog prevelikog ulaženja u dijalog s njima. Izgubili smo previše vremena zbog toga, i to nas danas košta. Trebamo imati odlucnost u otvaranju radnih mjesta, zaštiti okoliša i jacanju gospodarstva.

- Zakon o golfu je ukinut, ima li najava novih investicija u županiji u tom smislu?


- Ponašanje oko golf igrališta najbolji je primjer kakve smo budale bili. Danas imamo gotove papire za cetiri igrališta, ali investitori više ne mogu zatvoriti financije. Previše pažnje smo posvecivali bukacima protiv golfa i izgubili smo previše vremena. Danas smo mogli imati nekoliko stotina zaposlenih osoba više. Istra treba desetak golf igrališta zbog konkurentnosti svog turizma i nedopustivo je da više trošimo vrijeme na demagogiju oko izgradnje golf igrališta.

- Kakva ce biti Vaša politicka buducnost nakon lokalnih izbora u svibnju 2013.? Još jedna utrka za mandat župana, Sabor, Vlada, Bruxelles?


- Prerano je govoriti o tome. Ne tajim da bi kruna moje politicke karijere bila visoka dužnost u Bruxellesu. No, to mogu postati samo uz pomoc koalicijskih partnera. Nisam roden kao župan ili eurozastupnik, nego kao mala beba, to jest slobodan covjek. Necu imati problema odem li iz politike 2013. ili kasnije, a mogu samo dodati da mi je najvažnija funkcija na kojoj sam bio upravo ova istarskog župana. Za predsjednika IDS-a biti istarski župan najveca je cast u životu. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

CIJELI INTERVJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter