Istra je cijenjena zbog politike koju godinama vodimo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski zastupnici izabrani na svibanjskim izborima ovog tjedna započinju aktivnosti na svojim novim radnim mjestima. Na prvoj plenarnoj sjednici u ovom mandatu, koja se održava u Strasbourgu, izabran je predsjednik Europskog parlamenta te će se, do četvrtka, obaviti i izbor potpredsjednika i drugih parlamentarnih dužnosnika. Svoju eurozastupničku karijeru upravo je započeo i Ivan Jakovčić, nekadašnji istarski župan i počasni predsjednik IDS-a.

- Europski parlament formiran je u novom sazivu, u kojem djeluje i jedanaest hrvatskih eurozastupnika. Koje su Vaše prve aktivnosti na novom radnom mjestu u Bruxellesu i Strasborugu?

- Vrlo je dinamično od prvoga trenutka. Ovo je zaista ogroman parlament u kojemu su zastupljeni različiti interesi. Za mene je zaista ogromna čast da mogu zastupati interese građana Istre i svih drugih koji žele iskoristiti moje znanje i iskustvo. Obavio sam već niz razgovora sa mnogim kolegicama i kolegama i očekujem odličnu suradnju.

- Jeste li se kandidirali za članstvo u nekom od parlamentarnih odbora?

- Kandidat sam za puno članstvo u Odboru za regionalni razvoj i zamjenik u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. To su područja koja odlično poznajem i siguran sam da mogu kompetentno obavljati taj odgovoran posao. Također očekujem da ću biti u delegaciji Europskog parlamenta za Srbiju i delegaciji za Albaniju.

- Imate li planove za snažniju prezentaciju regije Istre u Europskom parlamentu?

- Od jeseni namjeravam još jače predstaviti Istru u raznim europskim institucijama. Dosadašnje iskustvo, sakupljeno u ovih nekoliko dana, takvo je da mogu reći da je Istra iznimno cijenjena zbog politike koju godinama vodimo.

- Hoćete li surađivati s drugim regionalistima u Europskom parlamentu?

- Namjeravam okupiti europske regionalne stranke i na taj način još više naglasiti raznolikost europskog kontinenta. Imam mnoge dobre političke prijatelje u svim državama EU-a i svakako želim to iskoristiti za jačanje naše uloge u Europi.

- Kada će se formirati ured u Puli za kontakte s građanima?

- Upravo tražimo odgovarajući prostor i sigurno je da će najkasnije nakon ljeta biti u punoj funkciji. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter