Istra je Bavarcima morsko odredište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je ocuvana zemlja s predivnom prirodom koja je nadomak Njemacke. Upravo je to vaša prednost pred konkurencijom, koju itekako morate iskoristiti. Medutim, ne na nacin da se vratite masovnom turizmu, nego da nadete svoj put, porucila je poznata münchenska turisticka novinarka Christine Hinkofer, urednica turistickog priloga jednog od najtiražnijih bavarskih dnevnih listova Münchner Merkura. Hinkofer je nedavno održani bavarski turisticki sajam F.re.e iskoristila da intervjuira hrvatskog ministra turizma Veljka Ostojica, kojeg zna još iz njegovih predministarskih dana. Upravo je tih dana u ovom dnevnom listu izašla i velika reportaža o Istri te svim aktivnostima koje Poluotok nudi u svibnju, kada Hinkofer dolazi na Vinistru.

Što sve namjeravate u svibnju posjetiti i vidjeti u Istri?

U suradnji s touroperatorom ID Riva Tours organiziramo putovanje naših citatelja u Istru kojim cemo im pokazati njenu ponudu i ljepote. Naslov mog nedavnog clanka "Od svega najbolje", koji je prošli tjedan objavljen na tu temu u Münchener Merkuru, dovoljno govori o tome što cemo sve posjetiti. Pješacit cemo dolinom Mirne, posjetit cemo gradice u unutrašnjosti kao što je Grožnjan, biciklima cemo se voziti poreckim lungomareom. Posjetit cemo Vrsar, Umag i Novigrad. Namjeravamo obici i Brijune, zatim posjetiti vinske podrume, Pulu i Arenu te Rovinj. Buduci da sam nekoliko puta bila u Istri, sudjelovala sam u izradi itinerara putovanja. Smatram da ce pokazati široki spektar ponude vaše destinacije.

Što mislite o Istri kao turistickoj regiji? Koje su njene prednosti i nedostaci?

Najveca prednost Istre je ta da je nama u Bavarskoj blizu, za samo pet sati vožnje autom smo na moru. Druga bitna prednost je, primjerice, u usporedbi s talijanskom regijom Emilia Romagna, što nemate betoniranu i preizgradenu obalu, odnosno što imate netaknutu prirodu. Cijene su za obitelji u Istri takoder još uvijek povoljne, a ponuda smještaja krece se od luksuznih hotela do jednostavnih pansiona. Na münchenskom tržištu pokazalo se da su veoma omiljene kuce za odmor, a ta se ponuda u Istri posebno istice zbog, u usporedbi s drugim destinacijama, dobrog odnosa cijene i usluge.

Kako biste opisali Istru kao turisticko odredište s gledišta bavarskog turista?

Za nas u Bavarskoj Istra je morsko odredište. Imate more, dobru kuhinju, slikovite gradice, krajolik i prirodu idealnu za mnoge slobodne aktivnosti kao što su pješacenje i bicikliranje - i sve to nama u susjedstvu.

Kako Hrvatska, a time i Istra mogu pridobiti nove goste iz Njemacke?

Jako je bitno da zadržite cijene stabilnima i kada udete u Europsku uniju. Jer, kako sam vec više puta istaknula, Istra je destinacija za obiteljski odmor. Hrvatsku doživljavam kao destinaciju koja nove goste može pridobiti razlicitim programima, poput biciklizma, hodanja, škola kuhanja, eno-gastronomskom ponudom.

Što Hrvatska po pitanju turizma može ocekivati od ulaska u Europsku uniju?


Kada sam intervjuirala vašeg ministra turizma, pitala sam ga što ce biti 2013. godine. Pitala sam ga racuna li s time da ce njemacki gosti 2013. godinu usporediti s onime što su platili 2012. godine i vidjeti jeste li poskupjeli ili dajete i dalje jednaku vrijednost za novac. Vjerujem u ono što mi je rekao, a to je da ce PDV u ugostiteljstvu biti manji, što ce vam omoguciti da ulaskom u EU ostanete konkurentni te da sljedece godine nece biti porasta cijena, što mi u Njemackoj smatramo jako znacajnim.

Gdje vidite šansu Hrvatske što se tice pred i posezone?


O tome što želite u pred i posezoni, morate vi odluciti. Morate odluciti do kada ce vam trajati sezona i u tom periodu morate biti u punom pogonu, a ne da se desi da su izvan sezone u centru Poreca zatvoreni kafici, restorani, trgovine. U svakom slucaju, to moraju biti aktivna putovanja koja ce privuci interes.

Gdje vi ljetujete?


U Hrvatskoj i na Mallorci, jer su blizu. Sada više ne putujem daleko jer me nerviraju dugi letovi. (Barbara BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter