Istra izričito protiv TE Plomin C na ugljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kada smo plebiscitarno na referendumu 90-tih rekli "da" novonastaloj državi Hrvatskoj, vjerovali smo da dolazi vrijeme kad više o našim sudbinama neće odlučivati ni Beograd ni Zagreb. Vjerovali smo da će se sve važne odluke stanovništva pojedinih regija i županija donositi zajedno s nama.

Nažalost, danas, nakon 25 godina, vidimo da to nije tako jer nam država nameće nešto što mi u našem dvorištu ne želimo, a to je TE Plomin C na ugljen", rekao je u subotu labinski gradonačelnik Tulio Demetlika na Savjetodavnoj konferenciji Skupštine Istarske županije, koja je, u skladu s Planom aktivnosti savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i savjetovanja s ključnim dionicima, jučer održana u labinskoj kino dvorani.

Konferenciju je vodio Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske Županije, a među govornicima i publikom bili su župan Valter Flego, dužnosnici županije, gradonačelnici istarskih gradova, predstavnica HEP-a Ljubica Cvenić, Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, predstavnici Zelene akcije, Zelene alternative, saborski zastupnici Giovanni Sponza i Furio Radin, vijećnici Grada Labina, načelnici općina Labinštine, županijski vijećnici, predstavnici Greenpeacea, predstavnici HEP-a i mnogobrojnih udruga, građani te gosti iz Primorsko-goranske županije.

Valter Drandić upoznao je prisutne s podatkom kako je Skupština Istarske županije od 16. veljače do 15. ožujka provela savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s pitanjem "Da li ste za ili protiv da se kao energent u TE Plomin C koristi ugljen?". Rezultat ankete u kojoj je sudjelovalo 9.085 građana i 183 raznih udruga bio je da se njih 92 posto izjasnilo protiv ugljena.

"Ovdje smo jer želimo da se naš glas čuje, da se prvi put na ovaj način čuje glas Labinjanki i Labinjana, Labinštine i cijele Istre. Široka javnost mora imati mogućnost izjašnjavanja o jednom tako važnom projektu kao što je Plomin C. Naša se županija protivi izgradnji TE Plomin C na ugljen. Građani moraju biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih i ono najvažnije, njihovog zdravlja, jer se ono ne kupuje i nema cijenu. Osobno ću se zalagati da se rezultat referenduma poštuje i borit ću se svim demokratskom sredstvima za zdrav zrak i okoliš" rekao je župan Valter Flego. (Adriano ŠĆULAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter