Istra ispod nule i sljedeceg tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci s cetvrtka na petak u Puli je, nošen burom, poceo padati sitni snijeg, a temperatura je oko ponoci bila minus tri stupnja Celzija. Prema temperaturnim vrijednostima, ali i osjecaju, bio je to najhladniji od ovih burnih dana. Snijeg je proletio i na Labinštini, Pazinštini i podrucju Buzeta.

Od Renata Kalca, procelnika Podrucnog ureda za zaštitu i spašavanje u Pazinu, saznajemo da unatoc buri i pahuljama na podrucju Istre nije bilo znacajnih intervencija, osim uklanjanja manjeg bora u petak oko podneva na cesti Ponte Porton - Buzet kod skretanja za Sovinjak. Što se tice mora, u petak je izmjerena temperatura od osam stupnjeva.

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, Istra ce na temperaturama ispod nule biti i cijeli sljedeci tjedan, a najniža, na Poreštini, ocekuje se sutra - minus sedam stupnjeva Celzija, na Puljštini se u utorak ocekuje da bi se živa u termometru mogla spustiti na minus cetiri, a isti dan na podrucju Pazina na minus devet.



Pahulje u Puli i bližoj okolici te na Pazinštini ocekuju se u subotu, nedjelju i utorak. Zbog utjecaja ciklone s juga Italije u subotu može doci do porasta naoblake i jacanja bure. Hladnoca se, uz orkanske udare bure, koja je jedna od snažnijih u posljednjih nekoliko godina, osjeca još jace, odnosno prisutan je tzv. windchill kao da je 20 stupnjeva ispod ništice.

- Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, snijeg je moguce ocekivati u unutrašnjosti Istre, ali može ga biti i uz obalu. Premda ne treba ocekivati ozbiljnije probleme uzrokovane zimskim uvjetima, iskustva iz proteklih zima ukazuju na potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme.

Problemi se mogu ocekivati u održavanju prohodnosti prometnica i pravovremenom soljenju te cišcenju eventualnog snijega, stoga sve pravne osobe zadužene za cišcenje i održavanje prometnica trebaju postupati po svojim operativnim planovima, stoji u priopcenju Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije.

Snijeg i led s plocnika uz zgrade i na prilazu stambenim i poslovnim gradevinama dužni su ocistiti vlasnici ili korisnici gradevina. Dužni su ocistiti i snijeg i led i na pješackim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake na kojem ne postoje staze i to u dužini gradevine prema prometnoj površini u širini od najmanje 90 centimetara.

Vozace se upozorava da, uz obavezno korištenje zimske opreme, temeljito ocistite snijeg i led s vozila prije ukljucivanja u promet. Ako je netko zbog obilnih snježnih padalina i neocišcenih putova ostao izoliran, a nalazi se u hitnoj situaciji (slucaj potrebe lijecnicke ili veterinarske pomoci, bolnickog lijecenja, opskrbe neophodnim namirnicama, energentima i slicno), treba nazvati broj 112 s kojeg ce se koordinirati pružanje potrebnih pomoci.


Podijeli: Facebook Twiter