Istra Inspirit u jamu Raša odveo 50-ak avanturista


Djelić teške svakodnevice kovara iskusilo je danas 50-ak izletnika u programu Rudarska republika u sklopu Istra Inspirita, projekta Županije i njene turističke zajednice. U zaštitnoj opremi, preuzetoj u labinskom KUC-u Lamparna, odvažno društvo spustilo se 1,5 kilometara u hladnu i vlažnu jamu Raša, 150 metara ispod zemlje, pod stručnim vodstvom nekadašnjeg rudara Josipa Štemberge i zaljubljenika u ovaj gradić i rudarenje Mladena Bajramovića.  Organizaciju je potpisala udruga Labin Art Express (LAE).

- Sve je osmišljeno kao da im je to prvi dan na poslu. Njihovi smo predradnici, korimo ih ako se ne pridržavaju uputa u jami. Neće, naravno, kopati, to umjesto njih čine članovi LAE-a, koji svojim performansom i videoprojekcijama upotpunjuju rudarsku priču, s naglaskom na štrajk poznat kao Labinska republika iz 1921. godine, prenio nam je Bajramović pred ulazak u okno, na kojem neizostavno stoji ploča s pozdravom "Sretno!.

Supružnici Černjul iz Nedešćine, Maja i Andrea, otkrili su što ih je motiviralo na nesvakidašnju nedjeljnu avanturu u jamu zatvorenu još 1966. godine.

- I meni i supruzi oba noneta bili su kovari pa smo baš oteli poć videt kako je to bilo nutra, kako su joko, joko teško zarađivali za kruh. Nimaš prilike inače da reš va kovu, pa treba iskoristit ovakovu šansu, rekao je Andrea.

Oboje su izrazili nadu da će se ova ruta nastaviti jer, kako vele, ogroman turistički potencijal rudnika moramo u potpunosti vrednovati.

I voditeljica projekta Istra Inspirit Manuela Hrvatin potvrdila nam je velik interes domicilnog stanovništva. "Svi su čuli za rudnik, rudare, a žele osjetiti kako je to zapravo izgledalo. Sve zanima vidjeti podzemlje. Među devet naših Inspirt doživljaja ovaj je definitivno autentičan, nema toliko veze s glumom i skečevima, kostimima, kao ostali. Ovo je jedna surova priča rudnika puna jakih osjećaja", kazala je Hrvatin.

Rudarski Inspirit prvi put je priređen lani, a ovo je bilo peto izdanje, posljednje ovosezonsko. Jednoipolsatna avantura kovom, koja je zaključena posebnom rudarskom marendom i uručivanjem prigodnih suvenira, košta 200 kuna, s time da stanovnici Istre imaju 20 posto popusta. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter