Istra Inspirit predstavio u Edinburghu kulturnu baštinu Hrvatske i Istre

Slavko Blagojević (D. MEMEDOVIĆ)
Slavko Blagojević (D. MEMEDOVIĆ)

Istra Inspirit, kao jedini projekt kulturno-inovativnog turizma iz Hrvatske, predstavio se publici Scottish International Storytelling festivala koji se 28. godinu za redom održava u Edinburghu. Radi se o priznatom festivalu koji okuplja sve željne kreativne prezentacije priča iz cijelog svijeta te se tako povezuju kulture, jezici, generacije i mjesta.

U sklopu ovog kreativnog koncepta storytellinga i predstavljanja različitih kultura iz cijelog svijeta, predstavio se i Istra Inspirit, prikazavši mnoštvo priča, mitova i legendi iz cijele Hrvatske, a u izvedbi Petre B. Blašković i Frane Novljana, akademskih glumaca s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju Istra Inspirit doživljaja.

Putovanje kroz Hrvatsku započelo je sa Slavonijom te oživljavanjem legende o Perunu i Velesu, a nastavilo se legendom o Crnoj kraljici koja je stvorila Plitvička jezera, da bi se zatim ispričala priča o nastanku dalmatinskih otoka i otoka Lokruma te priča o šumi Striborovoj i tintilinićima.

Predstavljanje Istra Inspirita okončano je prezentacijom istarskih običaja ('užanci' kao i legendama o Crispu, Morganovom blagu, Velom Joži iz Motovuna, macmalićima iz labinskih rudnika, vilama koje su sagradile pulsku arenu), s kojima se ispunio jednosatni jedinstveni doživljaj Hrvatske i Istre.

Projektom se Istra Inspirit predstavio internacionalnoj publici u Edinburghu, gradu u kojem je moguće posjetiti mnoge vođene storytelling ture te koji može poslužiti kao inspiracija i primjer dobre prakse kada je u pitanju prezentiranje kulturno - povijesne baštine. Cijelo putovanje pružilo je povezivanje sa stručnjacima koji također primjenjuju storytelling kao koncept u svojem poslovanju, a publika je mogla upoznati Hrvatsku kroz priče, legende i mitove. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter