Istra Inspirit: Iz dalekog Brazila u starinski Buzet

Buzet: Povratak u prošlost (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzet: Povratak u prošlost (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Iz dalekog Brazila, supružnici Andreani došli su u - "Buzet kakov je biu pred stu i već let". Posjet rodbini u Istri iskoristili su za nedjeljni izlet u drevni Pinguentum gdje je danas održan prvi ovogodišnji Istra Inspirit doživljaj, "Buzet po starinski", koji dočarava način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Na pitanje što ih se posebno dojmilo, 72-godišnja Graziella Garboni Andreani rekla je - doslovce sve, tradicijska glazba, govor, ljudi, gostoljubivost.

- Mirisi tradicijske kuhinje, tek ispečenog, toplog kruha iz krušne peći, vratili su me u djetinjstvo provedeno u Šišanu odakle sam s 11 godina otišla živjeti u Brazil, u mjesto blizu Rio de Janeira, rekla je ova brazilska umjetnica, dok joj je suprug Guerino Antonio Anderani, avioinženjer rodom iz Pule, povlađivao klimanjem glave. - Fantastično je. Proputovali smo cijeli svijet i doista možemo reći da Buzet zaslužuje sve čestitke, rekao je ovaj 73- godišnjak.

Goste iz Brazila, kao i ostalih šezdesetak turista iz Njemačke, Engleske, Italije te turističkih djelatnika, na Malim vratima, jednim od dva povijesna ulaza u grad, dočekao je buzetski notar i pozvao u obilazak. Svi su dobili priliku proživjeti djelić burne prošlosti Buzeta, nezvanične prijestolnice centralne Istre, uživati u ugođaju pučke fešte, osjetiti dašak prohujalih vremena. Uvučeni u pučku predstavu, okušali su se u ručnom pranju bijele robe koja se je nekada prala u lušiji, smjesi pripremljenoj od pepela i vode, sa sapunom od svinjske masti. Pekli su i mijesili kruh, zaigrali na pljočke, obišli župnu crkvu, posjetili notara u drevnoj palači Bigatto, prisustvovali sklapanju predbračnog ugovora između lokalne nevjeste Marije i njenog ženika, dobili "kunfirmu", zaplesali uz harmoniku, bajs i vijulin i kušali lokalne specijalitete.

"Buzet po starinski", odlična turistička priča o nekadašnjem životu starih Buzećana, uspješno je otvorio drugu sezonu Istra Inspirit doživljaja, projekta pokrenutog prošle godine pod okriljem Istarske županije, županijske Turističke zajednice i Istarske razvojne turističke agencije u cilju obogaćivanja kulturno-turističke ponude poluotoka, oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama kroz uprizorene istarske legende i mitove.

Istra Inspirit događanja odvijat će se od svibnja do listopada u devet istarskih gradova. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter