Istra Inspirit - Iustitia vratila Poreč u razdoblje baroka


Porečke ulice ponovno su vraćene u raskošno doba baroka Istra Inspirit predstavom o zloglasnom lopovu Domenicu Furlanu koji je pokrao blago iz porečke bazilike i oskvrnuo njezino svetohranište. Naizgled obično turističko vođenje Porečom pretvara se, u sklopu ove manifestacije, u pravu dramu kad ulicama počnu trčati stražari koji love lopova, a u cijelu se potjeru tada uključuju i gosti ovog događaja. Cijela se drama dodatno poveća kad se u suđenje uključi i majka Domenica Furlana koja brani svojeg sina, a o konačnom ishodu priče - hoće li Domenico biti osuđen ili spašen odlučuju sami posjetitelji.

Oživljavanje ove priče koja je obilježila 1699. godinu u Poreču rezultat je suradnje Istra Inspirita i brojnih predstavnika lokalne zajednice, a u ovom slučaju Zavičajnog muzeja Poreštine i Društva prijatelja Giostre, čiji članovi i glume u ovoj izvedbi. Ideju i skicu doživljaja potpisuje ravnateljica Zavičajnog muzeja dr. sc. Elena Uljančić - Vekić, scenarij Goran Prodan, a režiju i uređenje scene Nina Kleflin. Cijeli je doživljaj zamišljen kao hodajuća predstava duž cijele starogradske jezgre Poreča, što omogućuje da gosti Iustitiae upoznaju sve najpoznatije znamenitosti ovog grada na sasvim drugačiji i inovativan način.

Sezona Istra Inspirit doživljaja završava 27. kolovoza doživljajem "Buzet po starinski" koji goste vraća na početak 20. stoljeća i pokazuje im kako se tada živjelo, radilo, jelo i zabavljalo. Ulaznice za ovaj doživljaj tematski vezan uz istarske običaje, stare zanate, tradicijsku prehranu i prikaz tradicionalnog istarskog vjenčanja mogu se rezervirati na web stranicama Istra Inspirita: www.istrainspirit.hr. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter