Feđa Salihbašić jedan je od vodećih svjetskih influencera za putovanja i vjerojatno jedini takav s područja bivše Jugoslavije. Fotografijom se bavi od 2008. godine, a od
2011. ih objavljuje na društvenim mrežama, na Instagramu i Facebooku. U proteklih šest godina drastično se povećao broj onih koji prate njegov rad te sada ima više od pola milijuna pratitelja iz čitavog svijeta, što mu omogućava da zarađuje i živi od objava fotografija sa svojih putovanja na Instragramu.
Otkrio drugu stranu Istre
Feđa kaže da je odavno prestao brojati koliko je zemalja posjetio otkako plasira svoje objave putem društvenih mreža. Pamti da je samo u pet mjeseci ove godine posjetio čak 17 različitih zemalja na kugli zemaljskoj. Boravio je u Istri početkom lipnja u sklopu marketinške kampanje "Share Istria" koju organizira županijska Turistička zajednica. Jedini je među influencerima unutar ovog projekta koji je u Istri boravio i u
mladosti, na ljetovanju s obitelji.
- Bio sam u Puli i Opatiji prije 14-15 godina, a danas brojim 36 godina. Od tada se Istra značajno promijenila, a te promjene su najvidljivije na infrastrukturi, prvenstveno novim cestama, prvi je dojam ovog razgovorljivog putopisca koji je u vihoru rata 1990-ih pobjegao s obitelji iz BiH u Dansku.
No, njegovo sadašnje putovanje Istrom otkrilo mu je jednu drugačiju Istru od one kakva se prezentira u svijetu.
- Istra je meni bila pojam za ljetovanje. Svi je znamo po moru i plažama, a sada sam otkrio i njezinu drugu stranu - unutrašnjost poluotoka. Za mene su pravo otkriće mjesta poput Buzeta i Grožnjana. Ta mjestašca su tako drugačija od ostalih i tu sam doživio opuštanje i mir, ali i odmor. Nikad nisam zamišljao da Istra ima tako nešto, rekao nam je Salihbašić. Putuje po čitavom svijetu i često naiđe na gradiće u kotlinama, ali gradići na
vrhu, kaže, nešto su očaravajuće. "Buzet i Grožnjan imaju divne poglede, malene ulice i trgovine. I hrana je tu potpuno drugačija u odnosu na ono što sam jeo drugdje u Hrvatskoj, kao i na Kvarneru i u Dalmaciji. Istra se više treba fokusirati na promociju svoje gastro-scene po čemu nije poznata, a ima velik potencijal", veli Salihbašić kojem je istarska hrana posebna po svojoj jednostavnosti.
Sladoled s maslinovim uljem
- Restorani koje imate u Istru spadaju u kategoriju pet zvjezdica, iako tako nisu kategorizirani. Meni je najbolji restoran Buščina kod Umaga, a njihova tjestenina s tartufima nešto je najbolje što sam ikad jeo. Fantastična je kombinacija sladoleda
s preljevom maslinovog ulja, balsamica i soli. A tek vina od Damjanića! On mi jedan od najboljih vinara čija sam vina pio. Ne samo u Istri, već u čitavom svijetu, kaže ovaj danski bloger. Ljudi u Istri su mu pristupačni i ljubazni. Puno drugačiji nego u drugim krajevima gdje je boravio, poručuje Feđa Salihbašić. (Razgovarao Paulo GREGOROVIĆ)