Istra ima pravo na sve što moderne europske regije imaju

Sjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije (M. RIMANIĆ)
Sjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije (M. RIMANIĆ)

Cijeli svijet treba se solidarizirati sa žrtvama i obiteljima žrtava terorističkog napada u Parizu, ali i drugih takvih zlodjela koja su i u drugim krajevima počinili fundamentalistički zločinci, započeo je sjednicu Saveza udruga antifašista Istarske županije njegov predsjednik Tomislav Ravnić, izrazivši sućut svim obiteljima stradalih.

Zajedno protiv terorizma

- Neprihvatljivo je ponašanje zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, ali i Rusije, koji svojom nedjelotvornošću u ovoj teškoj i složenoj situaciji čovječanstvo dovode na rub kataklizme. Nasuprot tomu, cijeli svijet treba se istinski udružiti u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Nažalost, ovi teroristički zločini, ali i milijuni raseljenih posljedica, su uplitanja velikih sila u politike drugih zemalja, a time i sudbine njihovog stanovništva, poručuju istarski antifašisti.

Podržavaju lokalne vlasti u Istri u očuvanju istarskog identiteta. "Nama ne treba nikakva autonomija, ali nam treba pravo na regiju sa svime što moderne europske regije imaju. Zato pozdravljamo pristupanje IDS-a lijevoj koaliciji", rekao je Ravnić.

U raspravi o pripremama za izbornu skupštinu SABA Hrvatske, istarski antifašisti podržavaju dosadašnjeg predsjednika SABA Franju Habulina te svoje delegate Tomislava Ravnića i Eda Jermana, ali budući da se Ravnić iz zdravstvenih razloga odlučio povući, istarski antifašisti će na skupštini u svibnju iduće godine izabrati novo rukovodstvo.

Zavičajna nastava

Antifašisti podržavaju uvođenje zavičajne nastave u škole, a o tomu su, kako je izvijestio Ravnić, već razgovarali sa županom Valterom Flegom. Na tom je tragu donijeta odluka da se objavi drugo izdanje knjige "Slavni putovi istarske slobode", koja može biti dobra literatura za zavičajnu nastavu jer je u njoj dokumentirano obrađena borba Istrana protiv fašizma i za sjedinjenje Istre s Hrvatskom. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter