Istra ima najstariji brod na Mediteranu

Prapovijesni brod nalazio se ispod tankog sloja pijeska
Prapovijesni brod nalazio se ispod tankog sloja pijeska

- Prije nekoliko godina u uvali Zambratija kod Umaga pronađeni su ostaci drvenog prapovijesnog broda, a zahvaljujući analizi uzoraka drva otkrili smo da se radi o jednom od najstarijih brodova na Mediteranu. Istraživanja na brodu su zaključena, a vodila ih je Ida Koncani Uhač, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, na konferenciji za novinare održanoj u muzeju.

Koncani Uhač rekla je da otkriće nalazišta datira iz 2008. godine te da su arheolozi nakon uviđaja uzorke poslali u Institut Ruđer Bošković u Zagreb te u Beta Analitic Inc. iz Miamija. Karbonskom analizom utvrđeno je da brod datira između 12. i 10. stoljeća prije Krista, da se radi o najstarijem brodu u podmorju Jadrana te najstarijem šivanom brodu pronađenom na Mediteranu.

- Ove smo godine u kolovozu i rujnu završili s istraživanjima, i to zahvaljujući sredstvima AMI-ja, Ministarstva kulture i Istarske županije. Suvoditelj istraživanja bio je Marko Uhač iz pulskog Konzervatorskog odjela, a u istraživanju su sudjelovali Andrea Sardoz iz AMI-ja, Davor Bulić s pulskog sveučilišta, studenti arheologije iz Zadra te kolege iz Francuske iz Centra Camille Jullian, kazala je Koncani Uhač.

- Brod iz Zambratije još uvijek ima dio izvorne strukture izvedene iz ladve, ali je već tehnički toliko usavršen i razvijen da ima i sve karakteristike kasnijih brodova, kazala je Koncani Uhač.

Zaključila je da se radi o brodu Histra jer se upravo takvi brodovi opisuju u navodima antičkih pisaca. Sljedeći koraci AMI-ja bit će izrada replike broda u prirodnoj veličini, dok je Komšo kazao da će se brod vaditi iz mora tek kada se budu vidjeli rezultati desalinizacije brodova Pula 1 i Pula 2 koji su pronađeni u Puli kod pošte. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter