Istra i Zagreb ekonomski najstabilniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskoj skupštini 10. svibnja vijecnici ce prvi put cuti izvješce župana o radu u 2009. godini. Župan podsjeca da je protekla godina bila jedna od najtežih, da se ekonomska kriza reflektirala na sve dijelove društva i znacajno ugrozila dosegnute standarde u gospodarskoj, komunalnoj i društvenoj sferi.

"Naša je osnovna misija bila osiguranje opstanka gospodarskih subjekata kao temeljnih ekonomskih vrijednosti na kojima pocivaju kompletni razvoj i sva društvena nadgradnja, ali istovremeno i osigurati nastavak svih zapocetih projekata u javnoj sferi, uz cinjenicu da je pocetnih 298 milijuna na kraju godine rezultiralo s 248,26 milijuna kuna proracunskih sredstava", piše župan.

Prosjecan broj nezaposlenih u Županiji lani je bio 6.740, što je u odnosu na 2008. godinu 26 posto više. Župan istice da je, unatoc tome, lani stopa nezaposlenosti u Istri od 6,6 posto i dalje najmanja nakon Zagreba. Lani su izvoz i uvoz u Istri bili skoro 30-ak posto manji nego u 2008., dok je pokrivenost uvoza izvozom u Istri bila 85,7 posto, a u Hrvatskoj 49,4 posto.

- Ovako ostaje utjeha da je Istra i dalje, uz Zagreb, ekonomski najstabilnija regija u Hrvatskoj, veli Jakovcic.Župan priznaje da je kriza poremetila planove, posebno dinamiku nekih aktivnosti, najviše u društvenim djelatnostima.

- Kljucni i prioritetni projekti zbog toga nisu trpjeli i dovedeni su na ocekivani stupanj pripremljenosti, što osobito vrijedi za planiranu gradnju nove opce bolnice u Puli, plinofikaciju sjeverne Istre, gradnju novih domova za starije i nemocne osobe te sportskih dvorana, realizaciju programa studentskog kampusa i pripremu niza aplikacija za fondove Europske unije iz kojih i u buducnosti ocekujemo znacajna sredstva, veli Jakovcic. (S. BENIC)

Tisuce radnih mjesta u projektu "Brijuni rivijera"

U 2009. osigurana je financijska i logisticka potpora projektu "Brijuni rivijera", koji župan naziva "jednim od onih projekata koji mogu i trebaju znacajno promijeniti sadašnju sliku istarskog i hrvatskog turizma". Ocekivala se brža realizacija, do koje nije došlo, kako navodi župan, zbog imovinskopravnih odnosa, problema s uredenjem odnosa kod pomorskog dobra i Hrvatskih šuma te nekih drugih pitanja.
- Ovo i dalje ostaje najbolji i najveci razvojni turisticki projekt u Hrvatskoj koji ogromne i do jucer nedostupne vojne objekte na Muzilu, Sv. Katarini-Mulimentima, Hidrobazi i Pineti pretvara u turisticke i sportsko-rekreativne komplekse osiguravajuci tisuce novih radnih mjesta, ogroman promet roba i usluga, otvarajuci nove mogucnosti istarskim poljoprivrednicima, ribarima, obrtnicima i poduzetnicima da plasiraju svoje proizvode i usluge, poruka je župana Jakovcica, koji za prednatjecaj kaže da je pokazao postojanje vrlo velikog interesa domacih i inozemnih ulagaca.


Podijeli: Facebook Twiter