Istra i Veneto za šest mjeseci u nove europrojekte

Poduzetnici iz Veneta zainteresirani su za suradnju s Istarskom županijom
Poduzetnici iz Veneta zainteresirani su za suradnju s Istarskom županijom

Istarski župan Valter Flego, načelnik Županijske uprave Valerio Drandić i direktor IDA-e Boris Sabatti danas su u sjedištu istarske županije u Pazinu s poduzetnicima iz talijanske regije Veneto razgovarali o budućoj teritorijalnoj suradnji između dvaju regija te mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova i programa. Kao područja moguće suradnje istaknuti su agroturizam, poljoprivreda, turizam, a moguće je i povezivanje sveučilišta.

Gosti su iskazali interes i za istarske autohtone proizvode te praksu i proceduru vezanu uz njihovo očuvanje, priopćili su iz kabineta župana. S istarskim izaslanstvom razgovarali su predsjednik sektora poduzetništva regije Veneto Luca Baggio, glavni tajnik Unioncamere del Veneto Gianangelo Bellati te predstavnici tvrtki Euro Labor i Eurosportello del Veneto.

Boris Sabatti izjavio je da je riječ o prvom susretu s partnerima vezanom uz natječaj IPA Hrvatska-Italija koji će biti objavljen za šest mjeseci, pa još nisu poznati ni konkretni projekti.

- Danas smo obavili preliminarne razgovore, dogovorena je načelna suradnja. Više smo razgovarali o područjima na kojima bismo se našli. Dogovorili smo da će se kandidirati projekti s područja gospodarstva, poljoprivrede, ali i kulture, rekao je Sabatti te dodao da Istra i danas surađuje s Venetom, konkretno na projektu SMART INNO vezanim uz inovacije, a ranije su zajedno odradili tehnološki inkubator.

Flego je istaknuo da Istru i Veneto veže dugogodišnje prijateljstvo i dobra suradnja na europskim projektima u pretpristupnom razdoblju te se složio da postoje brojne mogućnosti  realizacije zajedničkih projekata.

- Krajem godine bit će nam dostupna sredstva iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska za koji već sada pripremamo projekte. Drago mi je što su poduzetnici iz Veneta prepoznali Istru kao dobrog partnera i vjerujem da ćemo zajednički biti još uspješniji, istaknuo je Flego. Drandić je dodao da je Istri, uz turizam, potrebna industrija koja bi potaknula otvaranje novih radnih mjesta. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter