Istra i Varaždin zajedno nude slow turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije i pol godine intenzivnog rada i suradnje Istarske županije i grada Varaždina, realiziran je projekt njihove zajednicke promocije na globalnom turistickom tržištu kroz interesantan kulturno-turisticki itinerer kao proizvod slow turizma. Promo materijali kojima ce se ove dvije regije ponuditi svijetu u dosad nevidenom ruhu predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Istarskoj županiji.

Buduci da su materijali vezani uz Akciju A1, "Promocija i zajednicka valorizacija kulturnih, ambijentalnih i povijesnih dobara Istre i Varaždina" u sklopu projekta SeeNet kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i sedam talijanskih regija, uz predstavnike i sudionike u ovom projektu iz Istarske županije i grada Varaždina, o projektu su govorili i predstavnici regije Veneto.

U središtu pažnje ovih promo materijala su istarski gradici u unutrašnjosti, manje poznati turistima, ali prožeti carima, tradicijom, poviješcu i gastronomskim užicima. Tako su se u trodnevnom aranžmanu našli Brtonigla, Grožnjan, Završje, Pazin i Rovinj, te Varaždin i njegova okolica, i to sa svim svojim najkvalitetnijim i prepoznatljivim ponudama.

Osim što se ovakvim udruživanjem regija u zajednicku turisticku promociju postiže veca konkurentnost na tržištu, projekt SeeNet je izuzetno važan jer omogucuje lokalnim zajednicama da pripreme svoje projekte za strukturne fondove Europske unije cijim ce razvojem dodatno ojacati svoju konkurentnost na turistickom tržištu, istaknuo je Oriano Otocan, procelnik Upravnog odjela za medunarodnu suradnju i EU integracije.

Primjerice, u Završju, koje je cijelo spomenik kulture, obnavljaju se, izmedu ostalog, freske u crkvi Sv. Marije od Krunice zahvaljujuci donaciji regije Veneto, u Brtonigli je takoder zahvaljujuci SeeNetu lani otvorena vinoteka, a razvija se i projekt buduceg Muzeja vina i seljackog umijeca, jedinog takve vrsti u Hrvatskoj. Dani Julesa Vernea u Pazinu takoder su ojacani kroz ovaj projekt, dok Rovinj planira tako dobivenim sredstvima izgraditi pravu batanu, brodicu tipicnu iskljucivo za podrucje Rovinja. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter