Istra i Ukrajina dogovaraju suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu obilaska hrvatskih županije veleposlanik Ukrajine Borys Zaichuk sa suradnicima boravio je danas u Istarskoj županiji. U Pazinu je razgovarao sa županom Ivanom Jakovcicem, pulskim gradonacelnikom Borisom Mileticem i procelnikom županijskog odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije Orianom Otocanom.

Jakovcic je informirao da Županija suraduje s 30-ak regija uglavnom u zemljama Europske unije, ali ih zanima i suradnja s drugim državama posebno na planu gospodarstva i kulture. Veleposlanik Zaichuk je rekao da je vec dogovorena suradnja nekoliko hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti te je kao moguceg partnera Istri ponudio Zaporošku oblast s 1,8 milijuna stanovnika koja je dijelom na moru te ima razvijenu industriju od brodogradnje do izvoza celika i poljoprivredu.

Istarski župan koji je i predsjednik Jadranske euro regije je zahvalio i rekao da se mora konzultirati sa suradnicima te da je ideja bila da se uspostavi suradnja s nekom regijom na Crnom moru. Naime, i za to podrucje se planira osnovati regija slicna onoj Jadranskoj u cemu bi i Jakovcic mogao pomoci iskustvom na slicnim poslovima.

- Ako je vaš interes da to bude neka druga regija onda cemo to prouciti, rekao je Jakovcic. Ukrajinski veleposlanik je potom rekao da tri velike oblasti izlaze na Crno more te je spomenuo mogucnost da se suraduje s jednim dijelom Odeske oblasti (sjedište je u luckom gradu Odesi) oko grada Chisinau koji ima oko 200 tisuca stanovnika.


Podijeli: Facebook Twiter