Istra i Rijeka u "padanijskom" kantonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska gospodarska kriza i pocetak moguceg raspada eurozone utjecu i na politicku maštu i izmišljanje novih oblika udruživanja. Engleski tjednik The Economist ponudio je citateljstvu kao odgovor fantasticnu predstavu s novom kartom Europe gdje je razmjestio države i narode prema odredenim afinitetima: gospodarskim, socijalnim i jezicnim.

Na toj karti švicarski prostor zauzima Austrija koju su Englezi pomaknuli zapadnije, kao što su sjeverozapadnije pomaknuli Hrvatsku i Sloveniju. Italija je prepolovljena nešto iznad Rima. Novonastala sjeverna Italija mogla bi se po videnjima britanskih zanesenjaka spojiti s Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom stvarajuci novu državnu tvorevinu. Ako prelazimo iz sfere fantastike u sferu politicke zbilje, gotovo je iznenadujuce koliko se stvari poklapaju.

Vec smo pisali o tenzijama za odcjepljenjem u sjevernim talijanskim regijama gdje suvereno vlada pokret Umberta Bossija Sjeverne lige. Ta se politika koja se prepoznaje u buducoj državno-administrativnoj zbilji Padanije pokušava nekako odnositi i prema susjedima na sjeveru i na istoku.

Citatelji ovog lista vec godinama slijede pricu o projektu osnivanja nekakve euroregije koja je prvotno trebala interesno spajati dvije talijanske regije, Veneto i Friuli-Veneziju Giuliju, austrijsku Korušku, neodredeni dio granicnog prostora Slovenije te hrvatske županije Istarsku i Primorsko-goransku. Unutar Sjeverne lige vec duže se vrijeme raspravlja o euroregiji koja bi, po nekima, ukljucivala i Lombardiju i Bavarsku.

Sredinom ovog tjedna novoizabrani predsjednik regije Veneto Luca Zaia, clan Sjeverne lige i donedavni ministar poljoprivrede u vladi Silvija Berlsuconija, u razgovoru za dnevni list Libero ponudio je novu makrointegraciju pozivajuci se na teoriju stvaranja Europe kantona. Zaia iznosi osobnu tezu o idealnom europskom kantonu koji bi uz Piemonte, Lombardiju, Veneto, Trentino i Friuli-Veneziju Giuliju ukljucivao Korušku, Sloveniju i Hrvatsku.

Iz priloženoga se vidi da Englezi nisu baš sišli s Marsa i da europska geopoliticka misao stvarno kipi poput srca islandskog vulkana. Dakle, secesionisticke tenzije spajaju se s makroeuropskim geopolitickim opcijama koje izranjaju iz padanskog, sjevernjackog politickog miljea.

Razgovor koji je objavljen u listu Libero vec je polucio oštre reakcije pa je primjerice lider tršcanske desnice Roberto Menia proglasio Zaiju ludakom i pozvao ga neka emigrira u Švicarsku. Tršcanska ljevica na jednak je nacin napala predsjednika Veneta i podsjetila da je nekad ozbiljnija Italija krajem 1970-ih utemeljila radnu zajednicu Alpe-Jadran koja je konkretno i razumno djelovala u cilju interesnog spajanja regija srednjoeuropskog prostora.


Podijeli: Facebook Twiter