Istra i Italija: Avangarda u kvaliteti suradnje

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

O lokalnoj i regionalnoj suradnji u Istarskoj županiji s Talijanskom unijom danas su u Pazinu razgovarali istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, predsjednik Talijanske unije Furio Radin i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Maurizio Tremul.

U izjavama za medije nakon zatvorenog sastanka svi su sudionici istaknuli kako je suradnje i dosad bila primjerna i dobra, te kako će se kroz niz zajedničkih projekata nastaviti ne samo u cilju razvoja talijanske zajednice u Istri već i čitave Istre i svih njenih građana.

"Nakon godinu dana mandata htjeli smo sagledati inventuru dosadašnje suradnje i mogućnost njenog nastavka. Složili smo se da dosadašnjom suradnjom Istarske županije i Talijanske unije možemo biti zadovoljni, te da je nastavak te iskrene suradnje temeljene na povjerenju važan i za budućnost", rekao je župan Flego. Furio Radin je ukazao da ta izvrsna suradnja traje još od 1993. godine te da je na svim razinama uspješna.

"U Istri danas imamo više od stotinu vijećnika talijanske nacionalnosti u općinama i gradovima, imamo čak i dvije podžupanice, a takve činjenice nisu uobičajene za Hrvatsku u cjelini", istaknuo je Radin, dodajući da je za Talijansku uniju "suživot s većinskim narodom svetinja", te da je povijesni suživot temelj i za tu suradnju.

Maurizio Tremul je istaknuo kako je kroz suradnju Talijanske unije s Istarskom županijom, gradom Pulom te drugim gradovima i općinama u Istri mnogo napravljeno na unapređenju školstva i kulture, i pokrenut je niz manifestacija poput primjerice nedavnog Istrovenetskog festivala u Bujama.

"To su sve primjeri kako ćemo i dalje surađivati", rekao je Tremul, ističući još i primjere izgradnje sportske dvorane u Bujama. I za budućnost se planira nastaviti ulagati u obnovu i izgradnju škola i vrtića, a Talijanske unija je spremna pomoći gradovima i općinama u dolasku do sredstava potrebnih za takve projekte. K tome, naglasio je Tremul, treba se zajedno natjecati i za sredstva iz europskih fondova, također i za programe suradnje sa Slovenijom i Italijom.

Boris Miletić je na kraju kao primjere dobre suradnje izdvojio i projekte izgradnje sportske dvorane pulske škole Giuseppina Martinuzzi, uređenje prostora za talijansku skupinu u novom vrtiću na Velom Vrhu, te izradu projektne dokumentacije za novi talijanski vrtić u Puli, zaključujući: "Po kvaliteti suradnje smo uvijek avangarda u Hrvatskoj, služimo kao primjer zajedničkog života, i drugi dolaze kod nas naučiti kako se radi". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter