Istra i dalje "sun and beach" destinacija

Čak 13,5 od ukupno 22 milijuna noćenja realizira u srpnju i kolovozu (N. LAZAREVIĆ)
Čak 13,5 od ukupno 22 milijuna noćenja realizira u srpnju i kolovozu (N. LAZAREVIĆ)

Krajem listopada praktički završava turistička godina, ako se izuzmu putovanja koja se ostvare za Božić i Novu godinu. A ova je turistička godina za Istru bila odlična - u prvih deset mjeseci, naime, posjetilo nas je više od tri milijuna turista koji su ostvarili 21,8 milijuna noćenja, što je za respektabilnih sedam, odnosno za pet posto više nego lani.

Dobre listopadske brojke, na razini prošlogodišnjih, nastavak su dobre posezone koja je počela odličnim rujnom, koji doduše i ne ulazi u potpunosti u posezonske mjesece, već, barem prvih deset rujanskih dana, postaje dio špice sezone.

- Nakon odličnih rezultata zabilježenih u predsezoni, veseli me što je pozitivan trend nastavljen u posezoni, odnosnu u rujnu i listopadu, tijekom kojih je zabilježeno gotovo milijun noćenja više nego lani. Jačanje turističke atraktivnosti izvan glavne sezone jedan je od prioriteta hrvatskog turizma, pa smo sukladno tome ove godine, prvi puta, potpore za oglašavanje usmjerili isključivo na razdoblje pred i posezone, što je očito tržište i prepoznalo. Iako turistička 2012. godina još uvijek nije završila, uvjeren sam kako će pokazatelji na kraju godine biti u skladu s dosadašnjim pozitivnim trendom, naglašava ministar turizma Veljko Ostojić.

Očito je da iz godine u godinu špica sezone postaje sve bolja, te da se polako, ali sigurno pune pred i posezonski mjeseci. Iako su porasti značajni, još je to poprilično daleko od mogućnosti koje Istra ima. Nedavno se na jednom hotelijerskom simpoziju čak moglo i čuti da bi Istra svoju preokupaciju oko širenja sezone trebala preusmjeriti u stvaranje druge sezone koja bi trajala od listopada do ožujka. Ipak, takvo mišljenje ne dijeli čelni čovjek istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

- Tek kada značajnije iskoristimo ove mjesece, a za to je potreban jedan cijeli novi razvojni ciklus, možemo razmišljati o daljnjem razvoju, no to se po mom mišljenju neće desiti tako brzo. Istra je još uvijek pretežno "sun and beach" destinacija i tako će biti u budućnosti. Plaže i more su naš najznačajniji resurs pa je stoga logično da je naša glavna sezona u srpnju i kolovozu kada se realizira 13,5 milijuna noćenja od ukupno 22 koliko će se realizirati ove godine. To je gotovo 60 posto, ističe Ivošević. (Piše Barbara BAN)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter