Istra i dalje prvi vrhu po broju heroinskih ovisnika

Gotovo 90 posto heroinskih ovisnika ima između 35 i 39 godina (M. ANGELINI)
Gotovo 90 posto heroinskih ovisnika ima između 35 i 39 godina (M. ANGELINI)

Od kada je 1996. godine na razini Istarske županije formirana  Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, kroz rad te službe do kraja 2014. godine prošlo je ukupno 3.265 ovisnika, od čega je opijatskih (heroinskih) ovisnika bilo evidentirano 1.569. Samo tijekom prošle godine nadležna služba radila je s 657 osoba koje su se javile zbog ovisnosti ili konzumacije neke droge, ali i sa 187 članova njihovih obitelji.

Ovisnika najviše na Puljštini

Najnoviji su to podaci istarske Službe za prevenciju ovisnosti čija voditeljica dipl. psihologinja Helena Mitrović naglašava da su lani 572 osobe došle zbog problema ovisnosti o opijatima, 52 zbog konzumacije marihuane, 27 zbog konzumacije amfetamina, a šest osoba došlo je zbog konzumacije kokaina. Podaci pokazuju da najviše ovisnika, odnosno osoba koje imaju problema s nekom vrstom opijata, živi na području Pule. 

S obzirom na mjesto stanovanja, u službu se 508 osoba javilo s područja Pule, 57 osoba s područja Labina, 19 osoba s područja Rovinja, 22 osobe s područja Poreča, tri osobe s područja Pazina i 20 osoba iz sjevernog dijela Istre (Umag, Novigrad, Buje, Buzet). 

- Služba je radila i s 23 osobe koje su došle iz drugih županija te s pet stranaca koji su boravili u Istri. Kada razmatramo podatke o rasprostranjenosti ovog problema po različitim gradovima u Istri, treba spomenuti da se određeni broj osoba, uglavnom iz Poreča i sjevernog dijela Istre, javlja na tretman u Centar u Poreču koji se bavi ovom problematikom, veli Mitrović. Naglašava da je početkom 90-ih godina problem heroinske ovisnosti bio je na svom vrhuncu i tada je u Istarskoj županiji zabilježen velik broj heroinskih ovisnika.

- S obzirom da se heroinska ovisnost definira kao kronična, recidivirajuća bolest mozga, veliki broj heroinskih ovisnika ostaje trajno u tretmanu liječenja. Iz ovog razloga u Istarskoj županiji se i dalje bilježi veliki broj ovisnika i pri vrhu je kada je uspoređujemo s drugim županijama. Međutim, treba napomenuti da se već duži niz godina bilježi trend opadanja novoevidentiranih heroinskih ovisnika, ističe Mitrović.

"Travu" najviše puše tinejdžeri

Po njenim riječima, to bi značilo da oni već registrirani ostaju u tretmanu, što je dobro jer se na taj način smanjuje mogućnost recidiva i svih negativnih posljedica koje za sobom nosi ovisnost, dodajući da je novoevidentiranih heroinskih ovisnika sve manje. Samo tijekom prošle godine evidentirano je 28 novih heroinskih ovisnika.

Podaci pokazuju da je gotovo 90 posto heroinskih ovisnika u tretmanu starije od 29 godina, a najveći broj ih se nalazi u dobi između 35 i 39 godina. Što se tiče konzumacije ostalih droga, osobe koje se javljaju u tretman su mlađe. Primjerice, najveći broj osoba koje se javljaju zbog konzumacije marihuane ima između 15 i 19 godina, dok oni koji se javljaju zbog konzumacije amfetamina u dobi između 20 i 29 godina.

Podaci pokazuju da je problem ovisnosti rasprostranjeniji među muškarcima pa je tako prema podacima nadležne Službe omjer muških ovisnika naspram žena 4 naspram 1. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter