Istra hrvatski rekorder - na bubnju 533 nekretnine

U Puli su na dražbi 83 nekretnine (M. ANGELINI)
U Puli su na dražbi 83 nekretnine (M. ANGELINI)

Istarska županija neslavni je hrvatski rekorder po broju nekretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku: prema Očevidniku Hrvatske gospodarske komore, trenutno su na bubnju 533, od čega 83 samo u Puli. Istra ima više ovrha, dvostruko od Zagreba i Zagrebačke županije, gdje su na bubnju 244, odnosno 222 nekretnine, ali i u odnosu na sve druge županije. U Primorsko-goranskoj županiji oglašeno je "samo" 148 nekretnina, u Osječko-baranjskoj 144, dok je u svim ostalim županijama ta brojka manja od sto.  

Prije nepunih mjesec dana u Istri je prema Očevidniku bilo 435 nekretnina na ovršnoj prodaji, a danas ih je 98 više. U odnosu na kolovoz, kada su na ovrsi bile 202 nekretnine, rast je veći od sto posto! I dok su u najvećem istarskom gradu na bubnju stanovi, kuće, poslovni prostori, u unutrašnjosti su to najčešće poljoprivredna i građevinska zemljišta, pašnjaci, šume, štale, okućnice. U Puli se stanovi prodaju po nekoliko stotina tisuća kuna, no na dražbi su i velika građevinska zemljišta, poput onog u Šijani, čijih se pet tisuća kvadrata prodaje po početnoj cijeni od 6,3 milijuna kuna, dok poslovni prostori dosežu cijenu od šest milijuna kuna.

U Hrvatskoj je gotovo 355 tisuća nezaposlenih, od kojih je samo u Istarskoj županiji, prema posljednjim podacima s kraja listopada, više od devet tisuća, 27 posto više nego prethodnog mjeseca. Osim što završetak turističke sezone za mnoge znači i završetak posla, s gubitkom posla svakodnevno se suočavaju i drugi Istrani koji su radili izvan turističke branše. Mnogi koji su ostali bez posla nisu ostali i bez dugova: prema posljednjim podacima Financijske agencije, koncem listopada hrvatski su građani dugovali 22,6 milijardi kuna, 3,1 posto više nego prethodni mjesec, i taj dug konstantno raste.

Usporedbe radi, tvrtke i obrti u istom su mjesecu bili dužni 34,17 milijardi kuna. Zbog nemogućnosti vraćanja dugova sve više građana ostaje bez vjerovnicima najatraktivnijih nekretnina. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter