Istra HDZ-ovoj kandidatkinji dala 20,53 posto

Željko Plavčić, Ivan Bubić, Zlatko Jurcola i Tomislav Sošić (A. DAGOSTIN)
Željko Plavčić, Ivan Bubić, Zlatko Jurcola i Tomislav Sošić (A. DAGOSTIN)

- Naša kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović je na predsjedničkim izborima dobila 32.435 glasova više od gospodina Ive Josipovića, a želim naglasiti da je i bez glasova iz dijaspore Grabar-Kitarović pobjednica, budući da ima 1.989 glasova više, kazao je predsjednik istarske organizacije HDZ-a Ivan Bubić na konferenciji za novinare.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što su istarski birači HDZ-ovoj kandidatkinji Grabar-Kitarović u drugom krugu podarili 21.152 glasova odnosno 20,53 posto, što je značajno više nego u prvom krugu kada je dobila 14,23 posto. Od gradova najviše je glasova dobila u Novigradu (26,46 posto), Poreču (24,77) i Pazinu (23,87), a od općina u Lanišću (43,85), Svetom Petru u Šumi (43,35), Funtani (40,30) i Karojbi (32,09).

"Čini nam se paradoksalnim da je vodstvo IDS-a podržalo gospodina Josipovića za predsjednika na nacionalnoj razini budući da im je SDP oporba na lokalnoj i županijskoj razini", kazao je Bubić te dodao da IDS ostaje u koaliciji sa SDP-om, iako aktualna vlada provodi centralizaciju, umjesto najavljene decentralizacije, te priprema regionalizaciju Hrvatske gdje Istra gubi status županije. "Suprotno tome izabrana predsjednica i budući (HDZ-ov op.n.) premijer jamče zadržavanje statusa Istre kao županije i provedbu decentralizacije", kazao je Bubić podsjetivši da je Istra dobila status županije u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana.

- Promjena predsjednika države označava promjene u političkom, gospodarskom i socijalnom životu hrvatskog društva. Čvrsto vjerujemo da će te promjene biti pozitivne, kazao je Zlatko Jurcola (HSP AS).

Biračima je zahvalio i predstavnik HSLS-a Tomislav Sošić, koji je ponovio poziv Grabar-Kitarović na zajedništvo, dok je Željko Plavčić (HSS) pozvao vodstvo IDS-a i župana Valtera Flega da se "zakopaju ratne sjekire" te da se pokretanjem gospodarstva da prilika mladima da ostanu u državi. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter