Istra gubi 720 tisuca nocenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra zbog nedostatka kamping kapaciteta u svom kontinentalnom dijelu godišnje gubi trecinu prometa, odnosno 350 tisuca gostiju ili 720 tisuca nocenja, što je u konacnici gubitak od 123 milijuna eura, procjena je Roberta Bacca iz konzorcija Ruralis, koju je iznio na okruglom stolu o mogucnostima razvoja kamping kapaciteta u središnjoj Istri, posebno kamp-odmorišta. Iako su se pravilnici potrebni za otvaranje kamping kapaciteta uz objekte seoskog turizma napravili još prije 14 godina, žalosno je što dosad nije otvoren niti jedan kamp u središnjoj Istri, smatra Bacac.

Kako je objasnila Vlatka ?urkovic iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, kamp u seoskom domacinstvu do sedam parcela može se otvoriti bez ikakvih posebnih dozvola. Za otvaranje kamp-odmorišta manjih kapaciteta, kojih zasad nema u Hrvatskoj, potrebno je da same opcine i gradovi promijene svoje prostorne planove u provedbenom dijelu, dok je za otvaranje vecih kampova, kampirališta ili kamp-odmorišta potrebno da opcine to uvrste u svoje prostorne planove kao turisticke zone. Za otvaranje kamp-odmorišta, pojasnila je nedoumice mnogih, potrebna je takoder lokacijska i gradevinska dozvola. Takoder je naglasila da se mala kamp-odmorišta s 15 do 20 parcela ne mogu izgraditi u turistickim zonama koje su predvidene za uredenje vecih turistickih projekata.

Procelnik županijskog odjela za održivi razvoj Josip Zidaric kazao je da na nedavne izmjene i dopune županijskog prostornog plana u Županiju, prema njegovom saznanju, nije stigao niti jedan zahtjev koji se odnosi na uvrštavanje ovakvih kapaciteta. Predložio je predstavnicima URKO-a da naprave studiju potreba i interesa za otvaranjem takvih novih turistickih kapaciteta na osnovi cega ce Županija moci djelovati.

O iskustvima u uredenju i otvaranju kamp-odmorišta govorili su Thomas Nitsch, urednik ADAC-ovog vodica o kamp-odmorištima te Aleksandar Tidic iz sela Katuni kraj Baderne, koji je odmorište uredio pokraj svog seoskog domacinstva za 15 korisnika, ali ga još uvijek nije registrirao. Nitsch je istaknuo da je Istra izvrsno mjesto za razvoj mreže kamp-odmorišta, cije je otvaranje nužno buduci da u kamping industriji sve više jaca trend putovanja kamperima u odnosu na kamp-prikolice. Vlasnici kampera su za razliku od vlasnika kamp-prikolica mobilniji, žele istražiti zemlju i ne interesira ih boravak u kampu, pojasnio je ADAC-ov urednik.


Podijeli: Facebook Twiter