Istra: Gradovi štede, gosti osudeni na hotele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog Božica i Nove godine u Istri bi trebalo biti nešto više turista i ostvarenih nocenja nego je to bio slucaj u to doba lani. Naime, prema podacima županijske Turisticke zajednice, šest najvecih hotelijera u Istri - Istraturist, Riviera Adria, Plava laguna, Maistra, Laguna Novigrad i Arenaturist trebali bi od 23. prosinca do 9. sijecnja sljedece godine primiti 12.761 gosta, odnosno bilježiti 45.343 nocenja. Ti isti hotelijeri lani su za božicne i novogodišnje blagdane zabilježili 10.293 dolaska i 35.409 nocenja.

Bez živosti na ulicama
To su podaci bez onih koji se odnose na hotele tvrtke Maslinica u Rapcu koja ce u svojim objektima Hedera i Mimosa imati 900 gostiju i koji bi od 28. prosinca pa sve do 3. sijecnja trebali ostvariti oko tri i pol tisuce nocenja, te hotela Pula u Puli gdje dolazi oko 350 gostiju u blagdansko vrijeme. Kada se sve skupa zbroji, a izuzmu se nocenja koja ce se ostvariti u malim obiteljskim hotelima, gradskim hotelima te agroturizmima i privatnom smještaju u unutrašnjosti Istre, dolazimo do brojke od oko 14 tisuca dolazaka i oko 50 tisuca nocenja.

Taj bi broj gostiju trebala prihvatiti 23 velika hotela na obali, s time da, primjerice, nece raditi petozvjezdani hoteli Monte Mulini u Rovinju i Kempinski u Savudriji te Histria u Puli, koja je zatvorena zbog rekonstrukcije. Naravno, svoja ce vrata u božicno i novogodišnje vrijeme otvoriti dvadesetak malih obiteljskih hotela koji drže do cjelogodišnjeg poslovanja te agroturizmi i kuce za odmor koje vec klasicno primaju goste nakon sezone samo za Novu godinu. Vecina gostiju, i to iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemacke te domaci dolaze za docek Nove godine.

Direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic kaže da se ocekuje veci broj gostiju jer ce, u slucaju da bude lijepo vrijeme, nakon doceka produžiti boravak do sljedeceg katolickog praznika - Sveta tri kralja, koji pada u petak.

- Lani smo u istom razdoblju ostvarili oko 36 tisuca nocenja, ali zbog toga jer su gosti odlazili vec 3. sijecnja. Naravno, i u ovom slucaju na broj nocenja utjecat ce vrijeme jer ako ne bude lijepo, gosti se nece zadržavati. Jedan od bitnih faktora svakako je i taj da ce se gradovi i mjesta pripremiti za božicne i novogodišnje blagdane, odnosno hoce li otvoriti kafice, restorane, muzej i time stvoriti društveni život, kaže Ivoševic.

A društvenog ce im života, barem prema sadašnjim najavama iz gradova i mjesta u Istri, uistinu nedostajati, posebno oko Božica, kada je otvoren manji broj hotela, tek njih pet vecih u Istri, pod klasicnom izlikom da zapravo tada gosti ne dolaze jer žele sa svojim obiteljima proslaviti ovaj vjerski blagdan kod kuce.

Doduše, u tome ima dosta istine, medutim, nitko se zapravo u istarskim mjestima i gradovima nije ni potrudio nešto više da svim manifestacijama, programima, zabavom ili icim slicnim pobudi interes za dolazak veceg broja gostiju, ili da barem donese živost na ulice i trgove svojih mjesta, osim, primjerice, Pule koja u predbožicno vrijeme nudi niz dogadanja u gradu.



Sve ostale manifestacije prakticki tek za Božic i nakon toga nude skroman broj manifestacija, dakle jako malo zabave. Ocito im se baš i ne da potruditi za tako mali broj gostiju, dok se u sezoni svaki dan nadmecu tko ce u kojem gradu imati veci broj dogadanja.

Doduše, istina je da obala nema tradiciju adventa kao primjerice neka mjesta na kontinentu, ali usprkos tome žalosno je da se jedan Porec, koji se naziva perjanicom hrvatskog turizma, nije udostojio makar na ulice postaviti štandove s kuhanim vinom i božicnim suvenirima, tim više jer ce upravo u tom gradu za Božic i Novu godinu biti najviše gostiju, dok Buzet koji nema niti jedan veliki hotel priprema pod velikim šatorom božicna dogadanja uz koncerte.

Recesijska vremena
Ocito ce porecki turisti zabavu morati potražiti u susjednim gradovima, jer teško da ce uspjeti ama baš cijeli dan boraviti u svojim hotelima i wellness centrima. Mada se nece baš usreciti jer zapravo vecu zabavu obecava uz Pulu jedino Rovinj gdje ce se uoci Nove godine organizirati Rovinj Music Festival i docek Nove godine na otvorenom. Docek na otvorenom imat ce i Pula, dok ce ostali gradovi spavati zimski san.

Ivoševic ovakvu nezainteresiranost za turisticku živost, ali i opcu živost u gradovima kojoj bi se radovali i sami gradani povezuje s recesijskim vremenima koja dolaze i kojih se ocito pribrojavaju u istarskim gradovima.

- Što se tice odluke oko organizacije doceka Nove godine na otvorenom, tu je uvijek bilo kockanja s vremenom. Znamo da je dvije godine zaredom prije lanjskog doceka padala kiša te da se program nije održao na nacin kako su to organizatori zamislili. Gosti ce morati taj nedostatak društvenog života i evenata nadoknaditi sadržajima u svom hotelu te obilascima i šetnjama gradovima i okolicom.

Cinjenica je da su Porec i Rovinj svih prethodnih godina imali bogat program, a možda su upravo zbog nadolazece recesije poceli slijediti primjere nekih vecih gradova koji su pokazali oprez prema kicenju svojih ulica i trgova te organizaciji manifestacije, odnosno oprezniji su spram trošenja novca, diplomatski zakljucuje Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter