Istra gourmet tour u Vodnjanki: Tradicija na stolu


Pretposljednja večer drugog ciklusa manifestacije Istra gourmet tour održana je sinoć u vodnjanskom restoranu Vodnjanka uz delicije poput istarskih zalogajčića, raviola s umakom od šparoga te pljukanaca s umakom od boškarina, taljatu od ombulića na mišanci te bumbarsku tortu od mendula za desert.

Pripremila ih je glavna kuharica, vlasnica restorana Svjetlana Celija, a uz jela bilo je posluženo maslinovo ulje Brist te malvazija Medea.

- Jeli smo pljukance s boškarinom, kad je baba skuhala taj šugo dvi žlice bi se pojilo u misec dan. Koristimo stare recepte domaćica s tonom ležernosti. Sve što jedete, sve što je ubrano i pršut, skuta, tjestenina, je domaće i s Vodnjanštine. Takva gastronomija je kraljevska kuhinja, a ono što može Istra dati, rijetko je u svijetu. Kad govorimo o turizmu, ako čovjek tradiciju stavlja na stol, nikad neće pogriješiti, rekla je Celija.

Pohvalila je suradnju s organizatorima manifestacije, Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, ističući da u njima obrtnici uvijek pronalaze podršku, a popratili su i sva gastronomska druženja Istra gourmet toura.

Restoran Vodnjanka je jedan od najpoznatijih istarskih restorana i kultno gastronomsko okupljalište južne Istre, rekao je predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska. Dodao je da je Vodnjanka počela raditi sredinom šezdesetih godina pod vodstvom Svjetlanine majke i otada nudi delicije iz ovih krajeva.

- Ovo je zadnji Istra gourmet tour u Hrvatskoj u ovom ciklusu, sljedeći je u Turističkom gospodarstvu Špacapanova hiša u Komenu u Sloveniji 22. svibnja koji zaokružuje ciklus, rekao je Paliska. Podijelio je i prigodne nagrade najvjernijim posjetiteljima manifestacije, bračnim parovima Činić i Gobo.

Manifestacija je ispunila očekivanja, zaključio je predsjednik Ceha ugostitelja Dušan Černjul dodajući da ju je ovog puta posjetilo nešto manje ugostitelja jer je predsezona već počela. Među gostima bili su i predsjednik Udruženja obrtnika Pule Vitomir Pap kao i direktori klastera turističkih zajednica južne Istre: direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, vodnjanskog TZ-a Morena Smoljan Makragić, fažanskog TZ-a Melita Peroković te direktor TZ-a Medulin Aldo Dobrovac.        

U manifestaciju se ukupno uključilo 16 objekata, od toga 14 lokalnih, članova Obrtničke komore Istarske županije te dva slovenska ugostiteljska objekta – članovi Območne obrtno podjetniške zbornice Sežana. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter