Istra gourmet tour u pazinskom Francuzu

(Snimio Davor ŠIŠOVIĆ)
(Snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Gastro-manifestacija Obrtničke komore Istarske županije i njezinog Ceha ugostitelja, Istra gourmet tour, u svojoj četvrtoj sezoni ponovno je stigla do Pazina, ovaj put u restoran Francuz, smješten na južnom izlazu iz grada, blizu čvorišta Rogovići istarskog ipsilona. Restoranom upravljaju sestre Sandra Salčin, koja je šefica kuhinje, i Silvia Belac kao šefica "svega ostalog", a na početku večeri koja je okupila pedesetak uzvanika one su gostima predstavile svoj objekt, u sklopu kojeg je kroz minula desetljeća bio i poznati disco-klub, i mini-pivovara, a danas je to restoran zatvorenog tipa samo za vjenčanja, proslave i najavljene grupe, dok se u dijelu objekta koji se preuređuje planira otvaranje hotela.

U ime županijske Obrtničke komore večer je otvorio Eros Sorić, a goste su pozdravili i predsjednik pazinskog Udruženja obrtnika Ivan Zrinšćak, te pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, koji je podsjetio na ciljeve manifestacije Istra gourmet tour: napuniti ugostiteljske objekte i izvan turističke sezone, te popularizirati domaću kuhinju i domaće namirnice. Za dobrodošlicu gostima posluženi su aperitivi upravo iz Krulčićeve vinarije: teranino, biska i medica.

Iako je Uskrs već nekoliko tjedana za nama, tek granulo proljeće još uvijek obiluje darovima prirode tipičnima za uskrsnu gastronomiju, pa je i ponuda te večeri bila djelomice u uskrsnome duhu. U mesnome meniju za predjelo su posluženi fritaja sa šparogama u kruhu, špaleta giravolta, aromatizirana skuta se mladi luk i kuhana jaja, u maštovito kreiranom pjatu koji je zadovoljio i oko, ne samo nepca. Prvo jelo bili su zatim ravioli i pljukanci u vazmenom štihu, a drugo janje na padelu s kuhanim maslačkom i pancetom te pečenim krumpirom i čipsom od pancete. Vegetarijanski je meni pak otvoren grilanim sirom na matovilcu s aromatiziranom skutom, prvo jelo bio je rižoto s radićem i palenta s pireom od koprive, a drugo punjene tikvice s jastucima od gljiva i tikvica te krumpir salatom. Za desert su u oba menija posluženi rolada s kremom od skute i šparoga, te orehnjača sa slatkim preljevom.

Za vinsku podlogu ovih kreativnih jela u kojima su tradicija i inovacija vrlo uspješno kombinirane pobrinula se vinarija Bažon iz Gračića. Njen mladi enolog Matej Bažon predstavio je ponuđena vina, sva odreda iz ovogodišnje iznimno dobre berbe, pa su tako uz pojedine sljedove posluženi malvazija, merlot, teran, i uz desert slatki bijeli muškat. Prema ove sezone prvi put ustaljenom pravilu, svi su gosti ispunili i ocjenjivačke listiće na osnovu kojih će se na kraju 4. Istra gourmet toura proglasiti najbolji restorani i najbolja jela. Restoran Francuz dobio je tako od gostiju ukupnu prosječnu ocjenu 13,41 (maksimalno je 15), a najboljim jelom većina je gostiju smatrala raviole i pljukance u vazmenom štihu.

Do kraja 4. Istra gourmet toura preostale su još tri gastro-večeri, a sljedeća je na rasporedu 28. travnja u restoranu Dva ferala u Poreču. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter