Istra gourmet tour: Tradicija na suvremeniji način

Jasmina Ibralić, Marino Rojko i Tijana Stepčić s težačkim pijatom
Jasmina Ibralić, Marino Rojko i Tijana Stepčić s težačkim pijatom

Ostati na moru i pripadajućim lakšim okusima ili uroniti u snažniji, zimi prirodniji tanjur, te je opcije nudila druga večer Istra gourmet toura, održana u rabačkom restoranu Nostromo. Iako su dva menija, mesni i riblji, uobičajeni na postajama ove lani zakotrljane manifestacije, domaćin Valter Karlović sa svojom ekipom ipak je osigurao posebnost, pijatima vjerno oslikavši nagli pad temperatura i skok iz kratkih rukava u jakne.

Težački pijat, maneštra od koromača po starinski, svinjski medaljoni s pancetom i suhim šljivama te za desert prženi krafi s medom i orasima, e to je, sinko, pravo more kalorija, kakvog se nijedna božićna trpeza ne bi posramila. S druge, pak, strane stola našao se slijed koji prati ime restorana i srž ponude: pikulec z mora, brodet s palenticu, šajbice od oslića i kadela (morski pas), krafi.

Tradicija na suvremeniji način, s drukčijim dodacima, tako su svoja jela saželi i šefica kuhinje Tijana Stepčić te njen kolega Marino Rojko, kojima pomaže Jasmina Ibralić. Šljiva zamotana u pancetu, primjerice, dala je mesnom meniju dobrodošlu slatkoću, a odabravši filet morskog psa htjeli su, vele, ukazati na kvalitetu ove specifične i ne toliko česte delicije na stolovima.

Ista gourmet tour pokrenuo je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika županijske Obrtničke komore ne bi li promovirao regionalno ugostiteljstvo i autohtone namirnice te privukao goste izvan sezone, uz promotivnu cijenu večere s četiri slijeda od 120 kuna. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter