Istra Gourmet Tour startao u porečkoj pizzeriji Monte

Gosti u pizzeriji Monte (J. PREKALJ)
Gosti u pizzeriji Monte (J. PREKALJ)

Prva etapa manifestacije Istra Gourmet Tour održana je sinoć u porečkoj pizzeriji Monte koju su gosti ispunili do posljednjeg mjesta. Ova druženja, koja će se do travnja održavati po dva puta mjesečno u nekim od istarskih restorana i konoba, pokrenuo je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika županijske Obrtničke komore kako bi promovirali istarsku gastronomiju, restorane, konobe i obrte, pokazali svoju ponudu i ispunili zimsku prazninu u ugostiteljskim objektima.

Zadatak je ugostitelja da osmisle menije na bazi tradicionalnih i modernih istarskih jela i vina po promotivnoj cijeni od 120 kuna po osobi. Akcija je, osim kao ponuda za privlačenje gostiju, osmišljena i kao druženje obrtnika, a obveza je svakog sudionika da ispuni po jedan stol, na način da svatko iz svoga grada dovede po četiri osobe.

Tako su se u pizzeriji Monte okupili gosti iz raznih krajeva Istre, ali i Porečani privučeni ovom ponudom. Ekipa pizzerije pripremila im je meni temeljen na tradicionalnoj kuhinji uz obilje autohtonog mediteranskog bilja: palentu s povrćem, povrtnu juhu, palentu s biftekom u umaku od kadulje i luka te slatku palentu sa smokvama i maslinovim uljem. Uz obilne porcije točila se malvazija kaštelirskog vinara Cossetta i muškat ruža Agrolagune.

- Zadovoljan sam jer smo bili puni. Ovo je tek prvi u nizu susreta i iako su rekli da možda neće biti gostiju jer su ljudi na skijanju, popunili smo lokal, da je bilo više gostiju, ne bismo imali mjesta. Gosti i kolege iz drugih udruženja obrtnika su zadovoljni, kaže Ali Jugovac, vlasnik pizzerije Monte, potpredsjednik Ceha ugostitelja i predsjednik Sekcije za ugostiteljstvo pri porečkom Udruženju obrtnika.

Sljedeći domaćin gourmet toura 24. siječnja je labinski restoran Tina Đanija Bubića, 7. veljače konoba Marino Svetlane Buljan u Gračišću, 21. veljače konoba Đino Đina Rušnjaka u Buzetu, 7. ožujka Vela Nera Dušana Černjula u Šišanu, 21. ožujka restoran Feral Marina Dekovića iz Rovinja, a sve će zaključiti manifestacija Gastro okusi Istre koja će se svibnju održati u Pazinu. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter