Istra gourmet tour: Dekonstrukcija štrukola

Užurbanost i kreativnost u kuhinji konobe Volte
Užurbanost i kreativnost u kuhinji konobe Volte

Konoba Volte u Kozarima kraj Buzeta, vlasnika Branka Golojke, bila je domaćin četvrte večeri ovosezonske manifestacije Istra gourmet tour, koju u cilju promocije autentične istarske gastronomije i domaćih namirnica već četvrti put organizira Obrtnička komora Istarske županije, odnosno njezin Ceh ugostitelja. Na početku večeri predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Paliska podsjetio je da je u razdoblju do Nove godine prvih devet večeri Istra gourmet toura namijenjeno predstavljanju konoba, dok će se nakon Nove godine predstavljati restorani, a ova se manifestacija ponovno rasprostrla i hrvatskim i slovenskim dijelom Istre.

Domaćin Branko Golojka predstavio je svoj objekt, konobu Volte utemeljenu 2002. godine, kojoj osnovu njene ponude čini tradicijska istarska kuhinja pretežno temeljena na vlastitim proizvodima, od pršuta, ombola, kobasica i drugih proizvoda od vlastitih svinja, do salata i povrća iz vlastitog vrta i domaće ručno rađene tjestenine.

Po četiri ponuđena slijeda u vegetarijanskom i mesnom meniju pripremila je kuharska ekipa konobe Volte predvođena glavnom kuharicom Vedranom Bakša. Kao predjelo u mesnom meniju ponuđena je hladna plata - domaći pršut, salama od boškarina, izvrstan namaz od tartufa i odličan tvrdi sir.

Slijedila je maneštra sa stupanom trukinjom, rijetko prisutna u ponudi našeg ugostiteljstva, ali u ovom dijelu godine svakako autentičnija nego mnogo češći bobići. Za glavno jelo ponuđeno je teleće pečenje s verzotom i pečenim krumpirom u polovicama, začinjeno vlastitim domaćim maslinovim uljem konobe Volte, koje je bilo na raspolaganju i za obogaćivanje ostalih ponuđenih jela.

Vegetarijanski je meni otvoren ovčjim sirom s tartufima i namazom od tartufa, nastavljen juhom od vrganja i šampinjona te glavnim jelom za koje su ponuđeni ravioli punjeni sirom uz umak od povrća. Desert je bio zajednički za oba menija: domaća povetica, odnosno kako ovdje kažu - štrukolo, ali sa zanimljivim inovacijskim odmakom, budući da su na pjatu ponuđene dvije različite fete, jedna tamna, samo s nadjevom od oraha, i druga svjetlija, samo s nadjevom od jabuka. Ova je svojevrsna "dekonstrukcija" tradicijske povetice odnosno štrukola, kod koje su u nadjevu orasi i jabuke izmiješani zajedno, bila pun pogodak, ponudivši ne samo zanimljivu komplementarnost okusa i sasvim optimalnu slatkoću, već pokazavši i kako se malim pomakom od inače ukusne i popularne tradicijske slastice može učiniti nešto novo i drugačije.

Uz ponuđena jela točena su vina etikete Gregor iz vinarije Zdravka Černehe iz Medveje, malvazija iz 2014. i teran iz 2015, dakle teran je bio iz ovogodišnje berbe, što je mnoge iznenadilo budući da je ovo vino već zadobilo kvalitete zrelog vina, i bojom i okusom, pa mu je, potraju li zalihe, sigurno zajamčena lijepa budućnost među vinskim znalcima i vinoljupcima. Između obroka večer su uljepšali mladi harmonikaši s repertoarom klasičnih skladbi i evergrina, neuobičajenim za ovakve ambijente, ali kako se pokazalo - vrlo pogodnim.

Istra gourmet tour nastavlja se već 19. studenog u labinskoj konobi Velo kafe, vlasnika Leonea Viškovića. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter