Istra Gourmet: Spoj tradicijske i kreativne kuhinje

Adriano Jelenić, Anka Janko i Dušan Černjul na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)
Adriano Jelenić, Anka Janko i Dušan Černjul na konferenciji za novinare (M. RIMANIĆ)

"Istra gourmet tour" ide dalje, najavio je na konferenciji za novinare u Konobi "Jelenić" u Lušetićima Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, dodajući da su dosadašnja pozitivna iskustva najbolji dokaz da je pokretanje jedne takve manifestacije bila dobra zamisao istarskih ugostitelja.

Namjera organizatora "Istra gourmet toura" je ponajprije druženje ugostitelja, ali i svih koji žele kušati ono što se nalazi u istarskoj gastronomskoj ponudi, kaže Černjul. Ovo je dakle prilika da kolege ugostitelji razmijene iskustava, a njihovi gosti da se osvjedoče u kvalitetu ponude u našim ugostiteljskim objektima.

U četvrtak 6. veljače "Istra gourmet tour" gostuje u Konobi "Jelenić" u Lušetićima, a u četvrtak 20. veljače u Restoranu "Porto Salvore" u Savudriji, najavio je Černjul.

Svi koji žele posjetiti "Istra gourmet tour" moraju se najaviti, a jela će se nuditi po jedinstvenoj cijeni od 120 kuna po jelovniku. Konoba "Jelenić" će u sklopu "Istra gourmet toura" ponuditi dva jelovnika: mesni i vegetarijanski, kaže njen vlasnik Adriano Jelenić. Na mesnom je jelovniku istarska maneštra s koromačon, njoki s raguom od domaćih kobasica i janjeći kotleti s povrćem, a na vegetarijanskom je juha od povrća, rižot s povrćem, pohanim tikvicama i makaruni sa šparogama. Za desert će se služiti skuta s medom od maslačka. Jelenić će uz to ponuditi vina iz vlastite proizvodnje.

"Porto Salvore" je riblji restoran, kaže njegova vlasnica Anka Janko, koji će za goste "Istra gourmet toura" pripremiti također dva jelovnika. Na jednom je tris ribljih salata, dakle od hobotnice, inćuna i riblja pašteta. Zatim slijede riblja juha, filet od švoja i voćni kolač od jabuka. Na drugom je jelovniku miks od tri vrste školjaka, zatim juha od celera s oštrigama, te punjene lignje u šugu s palentom i čokoladni kolač s bademima. Služit će se vina Degrassi i maslinova ulja domaćih proizvođača.

Černjul, Jelenić i Janko slažu se kako je "Istra gourmet tour" unaprijedio istarsku gastronomiju. Černjul pri tomu izdvaja kvalitetu ponude, a Jalenić namirnice, dodajući kako gosti prepoznaju i cijene domaće namirnice uzgojene na tradicijski, prirodan način. Janko, čiji se restoran nalazi na morskoj obali, izdvaja maštovitost u pripremi i serviranju jela, a to, prema njenom iskustvu, i najizbirljiviji gosti itekako znaju cijeniti. Iako to od kuhara zahtijeva permanentno obrazovanje i praćenje trendova u kulinarstvu, dodaje ona, zadovoljstvo gosta je ono što upotpunjava doživljaj koji mu pruža Istra i njena gastronomija. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter