Istra Gourmet: Maštovite kreacije konobe Jelenić


Treća ovogodišnja večera u sklopu manifestacije Istra Gourmet Tour 2014. koju organizira Obrtnička komora Istarske županije, za ovu večer uz pomoć i Udruženja obrtnika Pazina, održana je u konobi Jelenić u Lušetićima, uz cestu Pazin - Žminj. Okupljene ugostitelje, uzvanike i goste pozdravio je predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, posebno ukazavši na atraktivnost središnje Istre u kojoj možda nema tolike frekvencije turista kao na istarskoj obali, ali zato ima mnogo lijepih ugostiteljskih objekata koji se ističu ponudom autentične hrane.

Domaćin, vlasnik konobe i glavni kuhar Adriano Jelenić je zatim gostima predstavio dva menija, mesni i vegetarijanski, pripremljena za ovu večer, a prije samog kušanja, Paliska je još najavio da će sljedeće okupljanje u sklopu Istra Gourmet Toura uslijediti 20. veljače u Savudriji u restoranu Porto Salvore, a od ostalih aktivnosti Komore najavio je skore Dane Sarajeva u konobi Vela Nera u Šišanu te tečaj za somelliere namijenjen ugostiteljima.

U prvom ponuđenom slijedu servirana je domaća maneštra od koromača, vizualno i okusno vrlo zanimljiva, dok su malobrojni gosti koji su izabrali vegetarijanski meni dobili krem-juhu od povrća.

Sljedeće jelo bili su njoki s raguom od domaćih kobasica - ukusno i malo pikantnije jelo, uz čije se kušanje među gostima povela i rasprava o nazivu, budući da je većinom udomaćen naziv "šugo s klobasicami". Školovani kuhari objasnili su ostalima da se u gastronomiji nazivom "gulaš", čemu je u pandan istarski dijalektalni naziv "šugo", koristi isključivo za umake s goveđim mesom, dok se umaci pripremljeni na isti način, ali s drugim vrstama mesa nazivaju "ragu", pa odatle i naziv ovog "ragua s kobasicama".

Treći slijed sadržavao je janjeći kotlet na žaru s miješanim povrćem, a kao desert tipičan za konobu Jelenić na kraju je poslužena skuta s medom od maslačka. Vegetarijancima su pak ponuđeni makaruni sa šparogama, riža s povrćem i pohanim tikvicama te suhi kolač s jabukama.

Uz ove maštovite i ukusne kreacije Adriana Jelenića i njegove kuharske ekipe služeno je domaće crno i bijelo vino, a s obzirom na poveći broj pravih gastronomskih stručnjaka za stolom, izvrstan začin večeri bila je i "čašica razgovora" o raznim gastronomskim temama. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter