U rovinjskom restoranu Feral sinoć je okončan ovogodišnji Istra Gourmet tour. U gotovo četiri sata slow food večere gosti iz cijele Istre, među kojima je bilo i puno Slovenaca, uz toplinu i odsjaj vatre iz kamina uživali su u jelima iz dva ponuđena menija, mesnog i ribljeg. Neki su bili skloniji domaćim tortelonima od boškarina sa žgvacetom na kremici od zelene paprike, dok je glavni adut morskog menija bila bijela otkoštena riba s velutom od slanih sardona i hašeom od sezonskog bilja.
Izbrati je bilo teško već kod prvog tanjura - je li to fritaja uz fini julliene od gljiva na pjenici od srca celera, ili možda terina od bijele oborite ribe i kozica na umaku lemon-gel? Slično je bilo i s desertom - voćni jastučić s kremom od malvazije i oraha ili pak drhtalica od vanilije s kremicom od čokolade i naranče? No, zajedničko različitim menijima bio je domaći kruh "made by Deković" sljubljen s maslinama i aromatičnim biljem, kao i fini gutljaji vina Arman - malvazija, crna kupaža i Dolcetto Arman.
Na večeri, u kojoj je čitava Feralova obitelj Deković - Marinko, Elda, njihovi sinovi Luka i Rej te djelatnice Nadia i Daniela - dala sve od sebe vidjelo se da Istra ima što ponuditi i zadovoljiti i najistančanija nepca. Domaće je domaće, a još kad je to maštovito pripremljeno i cijenom prihvatljivo (120 kuna po osobi), jedino pitanje koje se može postaviti je: kada će Istra Gourmet tour biti ponovljen? Odgovor nudimo promptno: već 9. siječnja novi je "sastanak" u plominskom restoranu Dorina, gdje započinje Istra Gourmet tour 2014. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)