Istra film: Snimljena "Smrt u Vulkanu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završeno je snimanje igranog filma "Smrt u Vulkanu", prema scenariju i u režiji Bernardina Modrića, a premijera toga filma, inspiriranog istinitim događajem, očekuje se krajem siječnja 2013. godine u riječkom Art kinu Croatia, priopćio je "Istra film", producent netom završenoga filma.

Scenarij filma temelji se na događaju s početka 2010. godine kada je u napuštenoj portirnici riječke tvornice Vulkan nesretnim slučajem izgubio život jedan beskućnik.

Istraga je utvrdila da je riječ o čovjeku koji je svojedobno radio u spomenutoj tvornici, ali je otpušten kao "tehnološki višak" i tako se našao na ulici. Ne znajući pak kako pronaći izlaz iz situacije koja ga je zadesila, čovjek je postao jedan od niza sličnih beskućnika što su postali žrtve tzv. pretvorbi, te je, vrteći se u krugu oko tvornice, u njoj tragično skončao. 

Istodobno u još jednoj riječkoj tvornici provodi stečaj i njezino konačno zatvaranje, a u tom nekadašnjem industrijskom divu, danas je zaposlen samo jedan radnik koji obavlja neke pomoćne poslove kontrole i održavanja za potrebe stečajne uprave. Kada se stečaj završi, možda i njega očekuje slična sudbina, pitanje je koje se u filmu postavlja.

Film "Smrt u Vulkanu" kroz priču o sudbinama dvojice ljudi "želi ukazati na svu simboliku jedne tragedije u ovim divljim vremenima neoliberalnog kapitalizma u kome su radnici prevareni, opljačkani i osramoćeni".

Glavnu ulogu u filmu tumači pjevač rock-grupe "Let 3" Zoran Prodanović Prlja, a u ostalim ulogama nastupaju Denis Brižić, Mihael Prosen, Željko Pendić, Gordana Kovačević i drugi. Snimatelj filma je Robert Kalčić, a montažu će idućih dana obaviti Igor Modrić.

Snimanje filma sufinancirali su grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). "Istra film" osnovan je u Rijeci 1987. godine kao umjetnička udruga filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter