Istra dobiva poljoprivrednu komoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog uskladivanja sa zakonima EU-a mnoga poljoprivredna gospodarstva morat ce imati certifikat za svoju djelatnost. To znaci da ce, primjerice, maslinar imati licencu koja ce konzumentu garantirati da maslinar vlada procesima i proizvodi ulje na pravilan nacin. Sad je situacija takva da do jucer brodski kuhar danas otvara akademiju za vinarstvo, rekao je Ivan Katalinic, predsjednik nadzornog odbora Hrvatske poljoprivredne komore na subotnjoj konferenciji za novinare u Peroju.

Najavio je da se u Istri može uskoro ocekivati osnivanje županijske poljoprivredne komore te pozvao sve poljoprivrednike da se ukljuce u njezin rad. Komora je osnovana krajem 2009. i u skupštini je 119 clanova. Zbog malog broja prijava Istra ima samo tri clana u skupštini, a to su Gracijano Prekalj, Cvjetko Gortan i Dario Makovac.

Osim predsjednika nadzornog odbora HPK-a, u petak su imenovani i clanovi, a to su Zdravko Barac, Zdenko Mocnik, Ante Volarevic i prof. dr. sc.Mladen Kneževic.

- Odbor za ratarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori sastaje se ovaj tjedan s otkupljivacima pšenice. Naime, komora je od zagrebackog Agronomskog fakulteta i veleucilišta u Križevcima dobila kalkulaciju cijene pšenice odnosno troškova proizvodnje na hektru zemljišta i ona iznosi oko 1,10 kuna, a ratari traže 1,20 kuna, najavio je Darko Grivicic, predsjednik HPK-a.


Podijeli: Facebook Twiter